27 september 2018 |
0
0

Drunense Deining met pre-concert Jacob van Eyck

Tijdens de Drunense Deining van 6 oktober kunt u alvast kennis maken met één van de belangrijkste Heusdenaren uit de zeven eeuwen die Heusden bestaat; de Componist Jacob Eyck (ca. 1590-1657). Hij was een begenadigd componist, beiaardier en blokfluitist en bouwde na zijn jonge jaren in Heusden een indrukwekkende staat van dienst op in de domstad Utrecht en ver daarbuiten.

Fluitisten Els Althuizen en Fiet Nafzger geven in de bibliotheek van Drunen een pre-concert, in de aanloop naar het festival later deze maand in de vesting. Zij zullen Van Eyck als blokfluitist uitlichten en natuurlijk ten gehore brengen.

Uitgangspunt is Der Fluyten Lust-Hof, het boek dat bij Paulus Matthijsz in de Stoofsteeg is gedrukt in 1646. Twee gedichten uit de opdracht van dit boek gaan het concert omlijsten. De toelichting zal toegankelijk zijn en is gebaseerd op het proefschrift dat Thiemo Wind, dé van Eyck specialist, heeft geschreven.

Fiet en Els gaan blokfluiten bespelen die gebouwd zijn naar Schnitzer (Neurenberg 16e eeuw) door Peter van der Poel. Het is heel goed mogelijk dat Jacob van Eyck deze instrumenten kende en er ook op gespeeld heeft.

De Brabander gaat u terug horen in de vrolijke muziek die in het programma zit. Wellicht tot veler verrassing zal blijken dat er ook duetten zijn van Jacob van Eyck. De beiaardier kunt u misschien ontdekken in de wijze waarop sommige omspelingen vorm zijn gegeven door van Eyck.

Voor meer informatie over het festival en het volledige programma zie: http://jacobvaneyckheusden.nl/

Drunense Deining

Iedere eerste zaterdagochtend van de maand een inspirerende activiteit in de Bibliotheek. Zaterdag  6 oktober 11.00 uur in de Bibliotheek in Drunen, Rooseveltstraat 32. Deze activiteit is gratis.

27-9-2018 © tekst en foto’s bibliotheek Drunen

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee