Aangenaam onderonsje met tango en poëzie

Stichting De Moriaan presenteerde in Cultureel Café De Republiek een avond vol poëzie en aangename Argentijnse klanken. Ensemble TangoArte trad deze avond op met een man meer. Het trio, bestaande uit gitarist en tekstdichter Abu Saebu, zangeres Brechtje Verboven en violiste Marie-Jeanne Breukel kreeg versterking van accordeonist Jos.

Er hadden best wat meer mensen mogen komen luisteren! Of, om gastheer Peter Verboven te citeren, jammer voor degenen die er niet waren. Voor de sfeer maakte het niet veel uit. Het vijftien koppige publiek genoot met aandacht en volle teugen van de gedichten die werden voorgedragen door Hans Pieterse van Wijck, Carel Beckeringh, Janneke Brinkman en Abu Saebu. Het thema was water, als een opstapje naar de Heusdense Havendagen die vanaf vandaag, vrijdag 7 september, rond de stadshaven plaatsvinden.

Ik ging naar Bommel
Gastvrouw Francien Simonis praatte de avond aan elkaar en liet Hans het spits afbijten met enkele door hem gekozen gedichten van onder ander Ida Gerhardt en Cees Buddingh. Janneke koos voor Martinus Nijhoff, u weet wel, van het bekende sonnet ‘Ik ging naar Bommel om de brug te zien’. Vervolgens noodde Francien de muzikanten binnen. Zij begonnen hun programma met een melancholisch lied, zoals dat hoort bij een Argentijnse tango. Ik keerde terug langs oude paden, sin poder llegar, zonder echt aan te komen. Ook lied nummer twee dat ‘garua’ (motregen) heet was behoorlijk aan de droevige kant. De viool huilde en kraste, prachtig.

Knus gevoel
Dan stelt zangeres Brechtje haar muzikanten voor. Er blijken nogal wat familiale verbanden te zijn. Zo is zij zelf de dochter van violiste Marie Jeanne en van gastheer Peter en is gitarist Abu haar echtgenoot. De voordragers van de gedichten kennen ook een verwantschap, want Janneke Brinkman (niet dé Janneke van de vogeltjes en de bloemetjes) is een zus van Carel. Het zorgt allemaal voor een knus gevoel en veel waardering voor elkaars prestaties.

Aankomst
Carel veroorlooft zich een uitstapje naar het cynische ‘Het Huwelijk’ en draagt dit gedicht van Willem Elschot indachtig de bruiloft van zijn zoon Ernest, die vorige week in het huwelijk trad met een dochter van Jules Deelder. Later vertelt Carel aan de bar dat de vader van de bruid zijn schoonzoon toesprak met een super kort gedicht: “Lieve Ernie, wees niet bang.” Zo kennen we de Rotterdamse nachtburgemeester! Maar dit terzijde, want ook Carel en Janneke hebben gedichten gevonden die over water gaan. En Abu leest twee door hemzelf geschreven gedichten voor. ‘Aankomst’ is een herinnering aan zijn moeder die in de vijftiger jaren per schip uit Indonesië arriveerde in het koude Nederland.

 

Parelsnoer
Na nog veel meer moois van het Ensemble TangoArte, met originele teksten of door Abu heel goed vertaalde teksten, toch nog op het eind een vrolijk, stoer lied over een soldaat, die de macho uithangt in het nachtleven van Buenos Aires. Een avond als een pareltje aan de snoer van evenementen in het kader van Heusden 700.

7 september 2018 Tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

    […] zoek naar informatie over het poëziepodium Heusden 23 mei 2019 kwamen we dit artikel over vorig jaar tegen. Zoveel lof over ons optreden. Je zou er haast verlegen van worden. […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee