23 september 2018 |
0
0

1ste editie De Mars verbindt natuur, cultuur en erfgoed

Wandelaars zorgen met Brabantse gezelligheid voor eenheid op de Zuiderwaterlinie. Een week lang  verhalen over de Zuiderwaterlinie verteld door gidsen, deelname van gildes, fanfares en Prinsen Carnaval, worstenbroodjes, heemkundekringen en veel Brabantse gezelligheid; dat was de eerste editie van De Mars.

Ruim 700 wandelaars legden van 16 tot en met 23 september in totaal 165 kilometer langs de Zuiderwaterlinie af. De routes liepen van Bergen op Zoom en Grave tot Heusden. Elke dag vonden er twee etappes plaats: een vanuit de oostkant en een vanuit de westkant van de Zuiderwaterlinie. Onderweg kwamen de deelnemers langs elf vestingsteden. Op zondag 23 september is De Mars afgesloten met een groot eindfeest in Heusden. Geboren en getogen Brabander dj La Fuente had de eer om deze eerste editie af te sluiten met een spetterend optreden.

Projectdirecteur en organisator Isabelle Schol is blij met het aantal deelnemers: “Deze eerste editie van De Mars trok veel enthousiaste wandelaars, maar ook toeschouwers. De kracht van De Mars zit in de verbinding, de sfeer en de energie die ontstaat en het enthousiasme om dit evenement te herhalen. Daar zijn we ontzettend trots op, want het ging ons júist om die verbindende kracht en de aandacht voor de Zuiderwaterlinie als waardevol cultureel erfgoed van Nederland.”

Kunstwerk

Kunstenaar Tijs Rooijakkers ontwierp het Zuiderwaterlinie-kunstwerk. Tijdens de verschillende etappes van De Mars werden de onderdelen van het kunstwerk onthuld. De grote houten naalden met een blauwe draad er doorheen geregen, laten de wandelaars het landschap steeds door andere ogen bekijken. Het kunstwerk staat symbool voor de verbindende functie die de Zuiderwaterlinie altijd al heeft gehad. Vroeger hield de Zuiderwaterlinie Nederland bijeen door het noorden te beschermen tegen oorlogen en veldslagen vanuit het zuiden. Nu verbindt deze erfgoedparel het verleden met het heden en natuur met cultuur.

Over De Zuiderwaterlinie & Stichting Zuiderwaterlinie Events

De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Grave tot Bergen op Zoom. Met 165 kilometer lengte is het de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Het vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt.

De Mars wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de Provincie Noord-Brabant. Partners in de stuurgroep Zuiderwaterlinie zijn gemeenten, provincie, waterschappen, Erfgoed Brabant, VisitBrabant, ANWB, Kunstloc Brabant, Kunstbalie, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Vereniging Nederlandse Vestingsteden. De Sprong en De Mars vormen onderdeel van een groter project om de Zuiderwaterlinie nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (2018) biedt hiervoor een uitgelezen kans.

24-9-2018 © tekst en foto’s credits team Mapito/Zuiderwaterlinie Noord-Brabant

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee