Een zelfportret van bewoners van Heusden

Bijna een jaar lang trokken fotografen Judith Baas en Mabel Mangnus kriskras door de elf kernen van de gemeente Heusden om medebewoners te portretteren. Het idee, in het kader van het 700-jarig bestaan van Heusden, heeft geleid tot een buitenexpositie met familieportretten in de vesting, een binnenexpositie met zwartwitportretten van individuele Heusdenaren en een fotoboek waarin het gehele project is vastgelegd. De commissaris van de Koning, Wim van der Donk, opent op vrijdag 31 augustus de expositie ‘Wij zijn Heusden’ in het bezoekerscentrum waar het HBT gevestigd is, in het voormalige stadhuis van Heusden. 

Judith Baas en Mabel Mangnus wilden 77 fotoreportages maken van familiesituaties, uiteenlopend van de alleenstaande tot het vluchtelingengezin. De opdracht die de twee fotograferende vrouwen zich stelden was in de eerste plaats de verscheidenheid in beeld te krijgen, in zijn historische, sociale en economische context. Daarnaast wilden zij ook iets laten zien van wat mensen in een landelijke omgeving delen met elkaar. Het uiteindelijke doel was om op bescheiden wijze bij te dragen aan wederzijdse erkenning en saamhorigheid.

Bij familiefoto’s horen volgens hen verhalen. Mabel Mangnus: “Op een of andere manier liep elke ontmoeting uit op persoonlijke en indringende gesprekken. Niet dat het vooropgezet was, maar het ontstond, het gebeurde. Iedere keer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het was heel bijzonder.”

Boeren, burgers en buitenlui

In totaal zijn 77 huishoudens en 254 individuele Heusdenaren vastgelegd: boeren, kleine en grote gezinnen, vluchtelingengezinnen, bewoners van het Thomashuis, ondernemers, weduwen, de oud-burgemeester, een beroemde wielrenner.  Zo kwamen zij er ook achter dat ze een soort dwarsdoorsnede van Nederland aan het fotograferen waren.

Het trof de fotografen dat in een aantal kernen van Heusden de verankering aan het eigen dorp indrukwekkend groot is. Kinderen vliegen uit, gaan studeren en keren terug naar de bakermat.  Warmte en verbondenheid kwamen de twee fotografen ook nog op een andere manier tegen, in de vanzelfsprekendheid van nabuurschap en de spontane inzet voor de gemeenschap.

Van 1 tot 30 september heb je de gelegenheid om de buitenexpositie in de straten van Heusden-vesting te bezoeken. De zwart-witportretten van de individuele Heusdenaren vormen het slotstuk en zijn te zien op een grote wand in het voormalige gemeentehuis, waar het Heusdens Bureau voor Toerisme is gevestigd.  Op 1 oktober verhuizen de foto’s naar gevels in de andere kernen van Heusden. “Ze worden als het ware teruggegeven aan de bewoners.” De buitenexpositie loopt tot 31 december. Het Brabants Toeristenbureau heeft hiervoor een fietsroute samengesteld.

De familie Vos

 

De initiatiefnemers van dit project, Judith Baas (52) en Mabel Mangnus (47) wonen respectievelijk in Herpt en Heusden-vesting. Judith Baas is fotoredacteur bij de Volkskrant en freelance fotograaf Mabel Mangnus is zelfstandig gevestigd fotograaf. 

Het boek ‘Wij zijn Heusden’ is vanaf 1 september te koop bij de lokale boekhandel voor € 29,90 en via de website www.wijzijnheusden.nl.

24-8-2018 © foto’s ‘Wij zijn Heusden’

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee