Vooral schepen uit beroepsvaart tijdens Heusdense Havendagen

Het weekend van 7, 8 en 9 september zit bomvol evenementen. De Heusdense Havendagen is er één van en mikt op de liefhebbers van oude schepen uit de beroepsvaart. Die liefhebbers, maar ook het overige publiek, zullen volop aan hun trekken komen.

Heusden en de Maas
“Dit is een heel ander evenement dan de Historische Markt” vertelt voorzitter Jan Willem Rodenburg. “Wij werken niet met figuranten of een grote braderie. Wij richten ons specifiek op de historie van de beroepsvaart in Nederland.” Hij en zijn medebestuursleden zijn erg blij met het grote aantal aanmeldingen, zowel van historische schepen als van kraamhouders die alles te koop hebben op maritiem, ambachtelijk gebied. Voor de vesting Heusden is de ligging aan de Maas altijd van groot belang geweest, dankzij de scheepvaart groeide het stadje in de Middeleeuwen uit tot een belangrijke haven- en handelsstad. Daarom past dit evenement mooi in de reeks van buitengewone activiteiten in het kader van Heusden 700.

Klompbootjes maken
Het evenement biedt voor elke bezoeker ruim vertier. Behalve het bezichtigen van de schepen is het ook mogelijk om een rondvaart te maken van 30 minuten op een van de historische schepen. Dit is overigens de enige attractie* waarvoor een kleine vergoeding wordt gevraagd van €5,00 p.p. Alle demonstraties, concerten door diverse zeemanskoren en zelfs een openluchtfilm in de stadshaven (bij goede weersomstandigheden) zijn gratis bij te wonen en te bewonderen. Ook aan de kinderen en hun ouders is gedacht. Zeilles door WSV (Watersportvereniging) Heusden, klompbootjes maken, je neus dicht houden bij de palingrokerij en snuffelen bij de circa 25 op scheepvaart en visserij gerichte marktkramen.

Aankomst schepen
Eigenlijk kan het grote genieten al beginnen op vrijdag 7 september vanaf een uur of 13.00, want dan komt een veertigtal schepen de Heusdense havens binnengevaren om af te meren in de stadshaven, langs de steigers onderaan de wal en bij de molensteiger. Dat moet een indrukwekkend gezicht zijn en havenmeester Gerard van Haperen zal er zijn handen vol aan hebben. Op de website www.heusdensehavendagen.nl is te zien welke schepen je kunt verwachten. Heel bijzonder is de laatste Parlevinker (die in 2013 met pensioen is gegaan) en een IJsselaak. Als alle schepen binnen zijn vindt de officiële opening plaats met een welkomstwoordje van wethouder Peter van Steen en een gelijktijdig saluut door alle scheepshorens.

Informatie en vrijwilligers
Het volledige programma is te vinden op de website. Tot slot nog een verzoek aan de lezers. Wie heeft er nog klompen liggen die hij kan missen? Wie wil als vrijwilliger komen helpen met het opbouwen (vrijdagochtend 7 september van 8.00 tot circa 14.00 uur) en afbouwen (zondagavond 9 september na 18.00 uur). Enkele verkeersregelaars zijn ook nog welkom! Meld je aan via het contactformulier op www.heusdensehavendagen.nl.

*Een rondvaart met de Wiljo duurt een uur en kost zoals altijd €8,50 p.p.

28 augustus 2018 (c) Annelies van der Sanden, tekst en foto’s

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee