01 augustus 2018 |
%
3

Rotte appels

De afvalstoffenheffing in Heusden valt dit jaar waarschijnlijk 4,2 ton hoger uit dan geraamd. Dat komt onder andere omdat de Heusdenaren hun afval veel beter zijn gaan scheiden dan verwacht. Op zich is dat een prima zaak, daar was het allemaal om te doen. En het zou ook nog tot een fors lagere afvalstofheffing leiden. Twee vliegen dus in een klap. 

Maar nu blijkt er toch een fors financieel probleem te ontstaan, omdat het reservepotje leeg raakt en de bodem van de gemeentekas in zicht komt. Dat de Heusdenaren zo vreselijk goed hun best doen, was kennelijk niet te voorzien. Maar er is meer aan de hand volgens een artikel in het BD. Omdat er meer plastic, blik en drankenkartons (pmd) worden opgehaald, moet er voor de verwerking daarvan ook flink meer betaald worden, zegge en schrijve € 450.000,- meer dan vorig jaar. Logisch als je meer aanbiedt om te verwerken, kost het ook meer geld. Niet begroot, dus ook een forse financiële tegenvaller.

Maar ook de kosten voor het plaatsen van ondergrondse containers, het ophalen van minicontainers en de kosten voor voorlichting en dergelijke gingen finaal uit de gooi met een overschrijding van € 357.000,-.  Daar zit ook een luchtje aan.

Ik kom op ruim 8 ton overschrijding uit. Er zo verschrikkelijk naast zitten met raming van kosten, het berekenen van effecten, het afsluiten van contracten en dergelijke, vind ik onbegrijpelijk. Is er nou niemand op het gemeentehuis die het vak van calculator beheerst?

Het gevolg is wel dat de rekening gepresenteerd wordt aan de burger. In dit geval aan de burger die zijn afval netjes en goed scheidt en de kluit niet belazert.

Nou vermoed ik dat er te weinig rekening wordt gehouden met de burger die zijn afval niet netjes scheidt en de kluit wel belazert. Ik las namelijk dat één op de vijf Heusdenaren in de eerste drie maanden het afvalpasje voor restafval níet gebruikt heeft. Over de rest van het jaar worden geen mededelingen gedaan, maar ik vrees dat de cijfers niet veel beter zijn. Hier stinkt het afval ontiegelijk naar rotte appels.

Het lijkt mij zeer raadzaam om die vier Heusdenaren die hun afvalpasje niet gebruiken eens te vragen hoe ze dat toch voor elkaar krijgen.

Van eentje van die vier weet ik zeker dat hij zijn restafval uit onvrede over de in zijn ogen te hoge kosten, verdeelt over de gratis groencontainer en die voor het plastic afval. Dus heeft hij geen restafval (extra kosten) en geen fatsoen.

Van Heusdenaar nummer 2 weet ik dat hij zijn afval (en natuurlijk dat van zijn vrouw) meeneemt naar de baas om het daar in grote containers te dumpen. Hij scheidt dus wel netjes, maar wentelt de kosten af op het bedrijfsleven.

Heusdenaar nummer 3 vertrouw ik niet. Aan de rotzooi in de buurt van (ondergrondse) containers, in plantsoenen en in het buitengebied te zien, dumpt hij er zijn restafval en zorgt er zo voor dat niet alleen de nette burger, maar hij zelf ook, steeds meer kwijt is aan afvalstoffenheffing.

Blijft de Heusdenaar over zonder restafval. Dat moet wel een persoon zijn die ‘ascetisch’ leeft. Ik vind het ontiegelijk knap dat je het voor elkaar krijgt om zonder restafval door het leven te gaan. Voor een Bourgondisch type mens is dat onmogelijk.

Naast dat het een onhandig systeem is omdat je zelf je restafval moet wegbrengen, levert het ook chagrijn op, omdat het principe van de vervuiler betaalt, lang niet altijd opgaat. De gemeente zou ook veel strenger moeten handhaven, controles uitvoeren en boetes uitdelen aan degenen die de zaak flessen.

Nu wil ons gemeentebestuur de afvalstoffenheffing met twee tientjes verhogen en/of eventueel laten betalen voor het ophalen van plastic en gft-afval. Zijn ze nou helemaal betoeterd? Dit is toch het paard achter de schillenwagen spannen, in plaats van ervoor. Maar wat is raadzaam in dit geval?

Een alternatief systeem invoeren, oftewel het Omgekeerd Inzamelen bij het grofvuil zetten is nu na al die investeringen onwenselijk. De verantwoordelijken de schade uit eigen zak laten betalen kan en mag niet.

Onze volksvertegenwoordigers moeten na de grote vakantie een keuze gaan maken. Het is momenteel letterlijk en figuurlijk komkommertijd. Op z’n minst verwacht ik dan dat ze met originele en bruikbare afval- en kostenbesparende en doorgerekende ideeën op de proppen komen.  Anders?

1-8-2018 © tekst RC Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

    Ben het eens met de schrijver van dit stukje. Ik zie elke week opnieuw grote kliko’s aan de weg staan met de klep half open, de zakken puilen er uit. Ik weet van een flink aantal dat de restafval onderin zit. Ook komt het voor dat sommige Aso’s in gesprek gaan met het personeel van de ophaalwagens en dan alsnog hun troep kunnen dumpen in de GFT wagen zelfs. Laatst werden de controleurs zelfs stevig aangesproken door zo’n Aso-figuur waarna hij zijn grijze dikke container met allerhande niet gesorteerde vuiligheid mocht storten in de GFT wagen(ja die voor de groene bak)…en dit is niet een op zichzelf staand voorval. Wij betalen dus voor Jan de Gajeskop die het verknald en overal schijt aan heeft.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee