Ontroerende foto’s van gewone mensen

Zeven eeuwen Heusden – een zelfportret. Nog voor morgen, vrijdag 31 augustus, de officiele opening plaatsvindt in het bijzijn van commissaris der Koning Wim van der Donk, werden vandaag de vers opgehangen foto’s met veel belangstelling bekeken.

Inkijkje
“Wij zijn Heusden” lijken de geportretteerden vol trots uit te stralen. Mijn Duitse gasten voor de stadsrondleiding zijn aangenaam verrast. Niet alleen schijnt er een vriendelijk zonnetje en ligt de vesting er na de droge maanden weer groen bij, de plaatjes aan de muren van historische panden trekken de aandacht. Een uitgelezen kans voor de buitenlanders om een inkijkje te krijgen in Nederlandse huisgezinnen. Gefotografeerd in hun eigen woonkamers zijn deze foto’s verrassend open maar ook van een grote integriteit. Ze raken op zijn minst aan ‘de ziel van Heusden’.

Herkenning
De kijker zal veel herkennen in de huizen en privévertrekken van zijn eigen familie- of vriendenkring. Het is prachtig om te zien hoe Heusdense inwoners zich hebben laten fotograferen. Soms helemaal netjes in een zondagse outfit, soms zo uit de tuin in korte broek of uit de keuken met de schort nog voor. Schattig ook de kindjes die uit hun zwembadje geplukt lijken met hun rozige, blote voetjes. De grand-dames van Heusden, op leeftijd en in hun klassieke interieur vormen de waardige, oudste generatie van deze tentoonstelling.

Terug naar de kern(en)
Mij bekropen gevoelens van blijheid en soms ontroering bij het aanschouwen van de vele gezinnen, die onderaan de foto bovendien kort iets over zichzelf vertellen. Ook andere bezoekers zie ik met een glimlach op hun gezicht bij foto’s stilstaan. De totale foto-expositie bestaat uit een wandeling langs alle portretten in de vesting Heusden die start en eindigt bij het Bezoekerscentrum waar ook nog een mooie zwart-wit serie te bewonderen is in de trouwzaal. De expositie blijft de hele maand september in de vesting en zal daarna verhuizen, of eigenlijk teruggebracht worden, naar de elf kernen van de gemeente.

Fotografen Judith en Mabel
“Bij familiefoto’s horen verhalen. Op een of andere manier liep elke ontmoeting uit op persoonlijke en indringende gesprekken” vertelt Mabel Mangnus. “Niet dat het vooropgezet was, maar het ontstond, het gebeurde. Iedere keer opnieuw en opnieuw. Het was heel bijzonder.” En dat is duidelijk af te lezen aan de openheid op de gezichten van de hoofdpersonen uit de 70 Heusdense gezinnen. Mabel en haar collega Judith Baas kunnen bij voorbaat trots zijn op hun werk.

Wandel- en fietsroute
De portretten worden gebundeld in een boek dat hopelijk binnenkort te koop is. Voor de maand september is een wandelroute uitgezet in de vesting. Daarna kan men ook op de fiets door de kernen. Maar de entourage in de vesting is toch wel van een grote schoonheid en de moeite waard om een middagje aan te besteden. Routes zijn verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum.

30 augustus 2018 Tekst en foto’s Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee