18 augustus 2018 |
0
1

Een nieuw schooljaar, een warm begin

Maandag 20 augustus beginnen de scholen weer. Voor de mamma’s en pappa’s die hun kinderen voor het eerst naar de basisschool brengen is het een memorabel moment. Hun kleuter gaat een eigen schoolleven leiden. De kunst van het loslaten begint en op zo’n belangrijk moment is het ook de kunst om het ‘droog’ te houden.

Voor de ouders van wat oudere leerlingen die uitgerust en lekker bruin gekleurd aan een nieuw leerjaar beginnen, is het na zo’n fantastische zomer wel weer een goed moment om verder te gaan met hun eigen loopbaan. Dus brengen ze die eerste schooldag hun kinderen wel zelf naar school of halen ze zelf op. In de rest van het schooljaar staan er vaker opa’s en oma’s aan school die zorg dragen voor hun kroost, zodat de ouders hun werkzaamheden in het licht van een eventuele carrière kunnen verrichten.

En dan zijn er nog de leerkrachten die na een vakantieperiode van 6 weken weer volle bak aan de slag moeten. Vaak amper uitgerust, omdat hun vorige klas met prinsen en prinsessen, kanjers met rugzakjes en lieve etterbakjes met zuignapjes voor een ultieme kwalificatietest van het beroep van leerkracht zorgen.

De salarisonderhandelingen over een nieuwe CAO zijn redelijk succesvol verlopen. Er komt in fases een aantal procenten loonsverhoging bij, maar de werkdruk blijft desondanks hoog. De kinderen met een rugzakje in de klas eisen veel aandacht op, evenals de hoogbegaafden. Aandacht voor de ‘normale’ kinderen komt daardoor in het gedrang. Je zult maar leerkracht zijn, met een schoolbestuur achter een bureau dat processen uitdenkt, bepaalt hoe de leerkrachten problemen te lijf moeten gaan, hoe de (financiële) leermiddelen besteed worden, wie waar aan school moet staan, welke onderwijsmiddelen er aangeschaft worden en waarom er bijvoorbeeld voor een vakleerkracht duurzaamheid gekozen wordt en niet voor gymnastiek, muziek of handenarbeid.

Cartoonist Bob Leenders maakte een cartoon over het begin van het schooljaar. Een heel schooljaar lang extra onderwijstaken, die als een molensteen om je nek hangen. Begin er maar aan……..

18-8-2018 © tekst van de redactie, cartoon Bob Leenders

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee