Fietsen langs de Zuiderwaterlinie 2

Om zoveel mogelijk aandacht te genereren voor de linie van vestingsteden, die als een 200 km lange keten van west naar oost door onze provincie slingert, zijn vijf fietsroutes uitgezet. We laten de met veel zorg gemaakte folders niet onderop de welbekende stapel liggen. Geertruidenberg is startplaats van onze tweede tocht.

“De Bergsche Maas mondt bij Geertruidenberg uit in het Hollands Diep” zo vertel ik het als stadsgids altijd aan de gasten die een rondleiding in Heusden hebben geboekt. En dat ie eerst nog een stukje Amer heet. Daarom was ik blij verrast toen we op een winderige woensdag juist in dit plaatsje onze fietsen van de drager tilden. Als we de Markt opdraaien staan we oog in oog met de Amercentrale aan de ene zijde en met de Geertruidskerk aan het andere uiteinde van het lange marktplein. Wat een contrast!

Eerst maar een eindje fietsen, besluiten we. Net buiten het stadje stapt een dame uit een geparkeerde auto. “Mag ik iets vragen” roept ze, “heeft u daar de folder van de Zuiderwaterlinie?” He, dat is grappig. Ik verwijs haar naar het VVV kantoortje in het centrum. Later op de dag wisselen we elkaar af op een koffieterrasje in Terheijden. Zij, net als wij de linie fietsend echtpaar, hebben er al twee routes op zitten, Willemstad en Bergen op Zoom. En net als wij verbazen zij zich over het ‘rondje Oosterhout’ dat we net gefietst hebben. Had niet gehoeven, want voegt niet veel toe aan de inhoudelijkheid van de route. Het gedeelte tussen Geertruidenberg en Oosterhout kon ons zeker wel bekoren. Langs beken vol bloeiende dotters en waterlelies onder ruisende populieren is het heerlijk fietsen. En als het ‘verplichte rondje Oosterhout’ erop zit duiken we het bos in van de Vrachelse Heide, eerder een stuifzandgebied. Het geasfalteerde pad slingert tussen de bomen die al veel blad verloren hebben. Oppassen voor tegenliggers hier, want heel breed is het niet.

Rechtsom de zandwinplas heen ligt links een golfterrein. Die zijn toch altijd groen? Nou maar dit jaar niet! Ook langs het Markkanaal is het lekker trappen. Dit in 1911-1915 gegraven kanaal doorkruist de Linie van Munnikenhof, in 1701 ontworpen door Menno van Coehoorn als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. We missen het informatiebordje dat de locatie van een Spaans Kerkhof aanduidt, zoals we later lezen in de folder en ook de Spinolaschans, in 1624 ter controle van de toegangswegen naar Breda, ontsnapt aan onze aandacht, helaas. Breda laten we achter ons liggen, daar komen we vaker. Toe aan koffie, zetten we er even vaart in en bereiken al gauw Terheijden, waar we even de tijd nemen voor een bezoekje aan de haven en de Kleine Schans. Deze schans was gebouwd om de scheepvaart op kanaal de Mark en de verbinding Breda-Moerdijk te beschermen. Na de Grote Opstand verdween hij uit het landschap maar in 1830 werd hij in ere hersteld vanwege de opstandige Belgen. Het is een mooi plekje daar en je kunt nog goed de contouren van de schans bekijken of bewandelen.

 

Een smalle polderweg voert ons via Den Hout, waar de schapen op de Brink naar groene sprieten zoeken en met zicht op de Amercentrale, weer terug naar Geertruidenberg. Daar bezoeken we het Museum de Roos. De dame van het VVV-kantoortje wijst ons de weg en vertelt ons wat er allemaal te zien is. En inderdaad, de collectie is het bekijken meer dan waard. Ze heeft bovendien een serie mooie folders staan van de steden die bij vestingsteden.nl zijn aangesloten. Nee, Heusden is er niet bij, maar van de andere neem ik er toch elk een mee.

De Geertruidskerk is een aangename verrassing. Het monumentale gebouw heeft o.a. schitterende tongewelven, geeft ruimte aan een kunst- en boekenwinkel en herbergt een heel apart toilet, zie bijgaande foto. We strijken nog even neer voor een drankje op een van de gezellige terrassen gelegen tussen de dubbele lindenrijen en de fraaie historische panden die de Markt omlijsten. Ook deze route langs de Zuiderwaterlinie was de moeite van het fietsen weer dubbel en dwars waard.

10 augustus 2018 (c), tekst en foto’s Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee