24 augustus 2018 |
0
0

Dementieproject: Onvergetelijke klanken en kleuren

‘Dementie in cultureel perspectief’ heet het project van Honsoirde, dat van 16 september tot 7 oktober loopt in de cultuurtoren van de voormalige abdij Mariënkroon. Nog voordat het project waarbij kunst, cultuur en dementie samenkomen start, klinken er lovende woorden over de veelzijdigheid  en de originaliteit van het programma. En waarschijnlijk ook omdat Paul Schalken, voorzitter van de kunstcommissie van Honsoirde, in zijn toelichting sprak over: “Ieder van ons heeft wel een opa, oma, partner, vader, moeder, vriend of kennis die door de ziekte dementie getroffen wordt. Dementie is volksziekte nummer 1 geworden.”

De meeste aandacht gaat volgens Schalken bij de ziekte terecht uit naar de zorg voor mensen met dementie. Veel minder aandacht gaat uit naar de kwaliteit van leven. “Uit onderzoek is vast komen te staan dat kunst en muziek rijke toegangspoorten zijn tot de leefwereld van mensen die aan dementie lijden. Het opent deuren in alle fasen van de aandoening , zeker ook wanneer verbale communicatie niet meer mogelijk is. Het schenkt mensen een gevoel van eigenwaarde, vrijheid en emotionele en sociale connectie. “

Reden voor de culturele Stichting Honsoirde, die vrijdag 24 augustus haar nieuwe jaarprogramma presenteerde, om een bijzonder cultureel evenement te organiseren, waarbij speciale aandacht besteed wordt aan onvergetelijke klanken en kleuren die zo kenmerkend zijn voor de zintuigen van mensen met de ziekte dementie. “Een evenement ook dat niet alleen aantrekkelijk is voor de mensen die zelf dementie hebben, maar ook voor alle mensen in hun omgeving, voor ons allemaal dus.”

Bijzonder is de speciale tentoonstelling waarbij vijf kunstenaars vanuit hun eigen discipline de mens met dementie ‘inkleuren’. “Ze tonen ouderdom, het verval en de vervreemding, maar ook op zeer liefdevolle wijze de kwetsbare mens.” Twee van de vijf kunstenaars komen uit de regio: Romy van Rijckevorsel (Vlijmen) en Hans van de Ven (Waalwijk). De andere drie die te maken krijgen met deze eerste grote activiteit van het vernieuwde bestuur van Honsoirde zijn: Kees van Cappellen uit Nuenen, Thea Schulz uit Rotterdam en Inge van Rijsbergen uit Standaarbuiten.

Programma

De tentoonstelling wordt zondag 16 september, tussen 13.00 en 14.00 uur officieel door wethouder Peter van Steen geopend. Op deze eerste expositiemiddag (van 13.00 tot 17.00 uur) in de toren van de abdij, treedt ook het Alzheimerkoor ‘Vergeet-mij-Nietjes’ uit Oss/Uden in de kapel op, twee keer een kwartiertje: om 14.00 en 14.40 uur.

Op zondag 23 september kunnen belangstellenden naast het bezoeken van de expositie ook een lezing van Sjef van Bommel bijwonen. Hij beschrijft het verloop van de ziekte bij zijn partner Thom in het boek ‘Ik ben niet kwijt’ en het belang van kunst voor de kwaliteit van het leven van Thom. Om 14.00 uur en 15.30 uur vertelt en laat Van Bommel beelden zien over de impact die de ziekte heeft gehad op hem en zijn partner.

De daarop volgende zondag, 30 september, treedt de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor op met community singing. De klanken van bekende liedjes uit de jaren 40, 50 en 60 zullen vanaf 14.00 uur in de kapel klinken.

Het slotakkoord op zondag 7 oktober is vanaf 14.00 uur voor zangeres Kim Erkens met haar speciale project ‘Vergeet-mij-liedje, met drie muzikale videoportretten van mensen met dementie uit onze eigen gemeente. Stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen.

Meer informatie met tijden van optredens en dergelijke is te vinden op www.honsoirde.nl

24-8-2018 © tekst H. Dingemans, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee