25 augustus 2018 |
0
0

Cultuur op maat bij Honsoirde

Er waait een behoorlijk frisse wind bij Honsoirde, de stichting die in de cultuurtoren van abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk haar domicilie heeft en er kleinschalige culturele evenementen organiseert. Het bestuur is praktisch geheel vernieuwd en dat geldt ook voor de huisstijl, de website en last but not least het programma-aanbod.

Vrijdag 24 augustus vond in De La Courtzaal van de toren de presentatie van het nieuwe jaarprogramma van Honsoirde plaats, waarbij secretaris Antony Fokker wees op de vernieuwingen, die mede dankzij: “Een aanzienlijke financiële bijdrage van de Stichting Abdij Mariënkroon (SAM) gerealiseerd konden worden”.

SAM

Het ondersteunen van de culturele activiteiten van Honsoirde is volgens Peter van Drunen, penningmeester en vicevoorzitter, een van de doelstellingen van SAM. De stichting werd in 2007 door abt Hopstaken opgericht, met het doel om ook na de tijd van de paters Cisterciënzers het erfgoed levend te houden. Tot de doelstellingen hoorde en hoort ook het bevorderen van cultuur en het ondersteunen van sociaal-maatschappelijke activiteiten. Van Drunen zei te hopen dat door de vernieuwingen Honsoirde ook nieuwe doelgroepen bereikt.

Hildo van Engen blikte terug op de periode van amper een jaar waarin hij de voorzittershamer overnam van mevrouw Wil van Oirschot en constateerde eveneens dat Honsoirde niet zonder de doorlopende steun van SAM kan. Daarnaast dat de matige belangstelling voor de activiteiten een punt van zorg is en vernieuwing en verjonging dus noodzakelijk zijn. Hij verwacht dat op een andere wijze communiceren met onder andere social media, het doorvoeren van een nieuwe huisstijl en programma-aanbod en de lancering van een aantrekkelijke website tot meer belangstelling en nieuwe doelgroepen zal leiden. “Iedere eerstvolgende activiteit zal prominent op de homepage van de nieuwe website staan. In de nabije toekomst is het ook mogelijk om via de website plaatsen te reserveren en te betalen”. Geïnteresseerden kunnen zich via de website opgeven voor de nieuwsbrief, maar ook als ze de ambitie hebben om ghesel te worden. Van Engen: “Met alle nieuwe ontwikkelingen waarmee dit bestuur komt, denkt het u een heel mooi nieuw beleid te kunnen aanbieden dat toekomstbestendig is.”

Programma

Het programma-aanbod voor het nieuwe seizoen telt 21 activiteiten. De exposities, concerten, lezingen, cursussen en projecten staan afgebeeld op dito fraai gestileerde affiches. De voorzitter lichtte er enkele uit, zoals de lezing van dr. Jan Stroop op donderdag 18 oktober met de titel: Taalverloedering? Een conference! Dan gaat het over het gegeven of mensen geen taalgevoel hebben of dat de taalregels niet deugen. Stroop confronteert op amusante en verrassende wijze zijn toehoorders met onvermoede kennis van hun eigen moedertaal.

Ook de architectuurcursus Van Berlage tot Koolhaas is zo’n voltreffer, gegeven door Joris van Sleeuwen, die de historie van de moderne Nederlandse architectuur behandelt, die wereldwijd volop in de belangstelling staat en menige skyline domineert.

Ieder jaar staat er voortaan een bijzonder project op het programma. Dit jaar start het seizoen officieel op zondag 16 september met het grote dementieproject, waarover u elders op deze site kunt lezen. “Er is heel veel werk verzet, in een goede dynamiek. Ik hoop u hier nog regelmatig terug te zien.”

Voor meer informatie over het programma-aanbod, zie www.honsoirde.nl

 25-8-2018 © tekst van de redactie, foto’s Ad van Kessel  

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee