08 augustus 2018 |
0
0

Blauwalgen in Drongelens Kanaal

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in Drongelens Kanaal. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water te vermijden. De relevante gemeenten zijn op de hoogte gebracht.

Schadelijk voor mens en dier

Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten onder andere in afgevallen bladeren. Als de zon minder fel schijnt en het water afkoelt door bijvoorbeeld regen, wordt de hoeveelheid blauwalg minder.

Dat er blauwalgen in Drongelens Kanaal voorkomen is bijzonder, aangezien blauwalgen voornamelijk voorkomen in stilstaand water. Vanwege de droogte en daardoor het gebrek aan stroomsnelheid heeft de blauwalg zich nu kunnen manifesteren in Drongelens Kanaal. Naar verwachting zullen de blauwlagen verdwijnen als het gaat regenen en de wateraanvoer weer toeneemt.

8-8-2018 © tekst en foto Aa en Maas

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee