Veel opsteken tijdens wandeling in Zorgpark Voorburg

De Zomerschool voor Senioren geeft elk voorjaar een nieuwe brochure uit met daarin de activiteiten van het lopende jaar. Het is steeds weer een uitdaging om leuke en interessante dingen te vinden die binnen of niet te ver buiten de grenzen van Heusden liggen en die ook nog eens betaalbaar zijn.

Met 38 activiteiten in Heusden, Vlijmen, Elshout, Drunen, Haarsteeg binnen en Waalwijk, ’s-Hertogenbosch, Heeswijk, Wijk en Aalburg, Vught, Sprang-Capelle en Raamsdonksveer buiten de ringdijk is men daar weer goed in geslaagd. Volgens voorzitter Ad Dekkers zijn de deelnemers tot nu toe erg tevreden. Alleen bleek deze week  de fietstocht naar de Abdij van Berne wat aan de lange kant. Een leerpuntje voor de tiende editie van de Zomerschool in 2019.

Twee capabele gidsen
Vandaag, vrijdag 20 juli, de Reinierwandeling over het 100 hectaren grote park Voorburg in Vught, vanuit Nieuwkuijk een fietstochtje van 14 kilometer. De gidsen Harrie van Engelen en Rut Stokman staan te trappelen om van start te gaan. Verschillende deelnemers weten nog dat het terrein gesloten was en dat ze er als kind omheen fietsten. Wat voor geheimzinnigs zich achter de hoge hekken afspeelde, dat wisten ze niet. Beide gidsen kunnen hun verhaal over de historie van Reinier van Arkel, groei en bloei en de veranderingen die in de afgelopen 130 jaar in de psychiatrische zorg hebben plaatsgevonden goed kwijt.

Nieuwe bestemming gebouwen
In de twintigste eeuw was Reinier van Arkel volledig zelfvoorzienend, getuige de watertoren en het rein-water stationnetje, de voormalige brandweerkazerne, een kerkhof (waar de nonnen twee aan twee begraven liggen), drie boerderijen, wasserij, weverij en een centrale keuken enzovoort. Veel gebouwen zijn er niet meer of hebben een andere bestemming gekregen. Zo huizen er momenteel twee tandartsen op het terrein, en Novadic Kentron (verslavingszorg) en Cello. Enkele jaren geleden is het complex Herlaarhof (kinder- en jeugdpsychiatrie) gebouwd. Van een vroegere kapel is het torentje bewaard gebleven waarin een carillon is geplaatst. Het zusterklooster (Vijverhof) met kapel herbergt een twintigtal wooneenheden, het is nog altijd een markant gebouw ontworpen door architect Jan Stuyt en herkenbaar aan de stenen bollen op de trapzuiltjes. Mooi is ook de in steen gehouwen afbeelding van de barmhartige Samaritaan in het fronton boven de hoofdingang.

Bomen in alle soorten
Op enkele plaatsen op het terrein staan door cliënten gemaakte gedichten, ontroerend mooi vaak.
Gids Harrie blijkt zeer geïnteresseerd te zijn in het landschappelijk aspect van het park. Het terrein is ingericht als Engels Landschap met lange eiken-, platanen- en beukenlanen, ruime gazons en bijzondere, solitair staande bomen die hier alle ruimte hebben gekregen om uit te groeien tot levende parasols c.q. paraplu’s van indrukwekkend formaat. Harrie weet de meest interessante exemplaren feilloos te vinden en kent van alle soorten de Latijnse en Nederlandse namen. Dat krijg je als je vijftien jaar bij een boomkweker hebt gewerkt!

Tulpenboom
Hij ruimt daarbij ook wat misverstanden uit de weg, tot groot plezier van de toehoorders waaronder enkele ‘best-wel-kenners’. Zo is de bijnaam van de magnolia, de tulpenboom, foutief. Een tulpenboom ziet er heel anders uit en heet zo omdat het blad tulpvormig is (liriodendron tulipifera). De drie zilverlinden voor het gelijknamige gebouw staan er door de droogte een beetje armetierig bij. De paardenkastanjes zijn ondanks de alom heersende bloederziekte in redelijk goede conditie. De platanen verliezen dit jaar versneld hun schors (wat ze overigens elk jaar doen, maar niet zo snel). Deze bomen worden om de paar jaar gekandelaberd, een ingrijpende snoeitechniek die wordt toegepast als bomen echt veel te hoog worden.

De Brandweerkazerne
Dan komen we bij de amber, die zo prachtig rood kleurt in de herfst, en de zwarte moerbei in zijn donkergroene bladerpracht. En voor de liefhebbers; wat dacht u van de vleugelnoten, de acacia’s, de hemelboom (altissima), de ginko biloba en de jeneverbes. En voor hij en wij het beseffen zijn de twee uren om. Het was een leerzame en aangenaam koele wandeling grotendeels in de schaduw van de bomen. Verschillende deelnemers nemen iets te drinken of een snelle lunch in Grab & Go*, een minirestaurantje annex kadoshop met de veelzeggende naam ‘De Brandweerkazerne’. Deze ochtend zal menigeen hebben geïnspireerd om nog eens terug te komen voor een ontspannen wandeling, een kopje koffie of een kadootje, gemaakt op afdelingen binnen Reinier van Arkel, De Houtgroep, Crea Atelier en Werkhuis.

21 juli 2018 (c) Tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

*De Brandweerkazerne is open van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 13.30 uur.

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee