30 juli 2018 |
0
0

Met traplift naar expositie Mandenmakerij

Zondag 5 augustus is de expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’ van heemkundekring Onsenoort in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk, weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. In de afgelopen week is in de toren een traplift gemonteerd waardoor de bereikbaarheid voor ouderen een grote verbetering zal zijn.

Vroeg in de 20e eeuw ontstond in de regio Vlijmen de mandenmakerij voor het vervoer van hop. Toen de betekenis van de hopteelt afnam zorgde de export van manden naar Engeland voor een grote bloei, die in 1930 een hoogtepunt bereikte met anderhalf miljoen manden per jaar. Er waren toen ca. 1000 mensen werkzaam in de mandenmakerij. Door de vervanging van manden door kisten nam de betekenis van de mandenmakerij geleidelijk af.

In de 2e Wereldoorlog was er een opleving door de gedwongen vervaardiging van gevlochten granaatmanden. Na de oorlog was de mandenmakerij kortstondig van betekenis voor de fabricage van vlechtschermen voor de bouw van 187 noodwoningen in Vlijmen, Nieuwkuijk en ’s-Hertogenbosch.

De mandenmakerijen werden meer en meer handelsfirma’s die allerhande vlechtwerk uit lage lonenlanden gingen importeren. In 2008 beëindigde echter de laatste handelsfirma haar activiteiten in de regio.

Voor het plukken en het vervoer van zacht fruit werden de bussels gebruikt, waarvan er in de regio Vlijmen in de vorige eeuw miljoenen zijn gemaakt in de uitvoeringen kwart, half en hele.

30-7-2018 © tekst en foto’s Gien van Wijk/HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee