08 juli 2018 |
0
0

“Goedenavond, wij komen u amuseren”

Het gelegenheidskwartet Edwin Schimscheimer, zijn partner Carmen Sars en dochter Michèlle Schimscheimer, bijgestaan door Mathilde Santing, bezorgden zaterdag 7 juli de scheidende oprichters en bestuursleden van de Muze van de Gouverneur een prachtig muzikaal afscheid.  Ron en Tak van der Most en hun grote ‘aanhang’ genoten in de tuin van het Gouverneurshuis in de vesting Heusden, in een sfeervolle ambiance van gepassioneerd pianospel, luisterliedjes, jazz-achtige ballades, conference, cabaret en poëtische smartlap. Liefde was het sleutelwoord bij dit slotakkoord. Jan Jacob Henneman bracht een aandoenlijke serenade op mondharmonica en de huiszwaluwen uit de vesting vlogen na de pauze van het concert met grote snelheid en scherpe bochten makend in de ‘cloud’ om het afscheid extra cachet te geven.

Snakken naar rust

Het stichtingsbestuur van de Muze van de Gouverneur bestond tot 7 juli uit: Tak van der Most-Goedkoop (voorzitter), Jos Rooijmans (vicevoorzitter), Erik Boerma (penningmeester) en Ron van der Most (secretaris). Vier jaar lang waren oprichters Ron en Tak de grote kartrekkers van een breed en origineel cultuuraanbod, waarvoor ze allerlei theatervoorstellingen bezochten, zoals het Oerolfestival. En dan krijgt Ron zo’n 1,5 jaar geleden ernstige problemen met zijn gezondheid en Tak wat later te maken met een burn-out. Ron verwoordt het op het afscheidsconcert als volgt: “We zijn gedwongen om te stoppen met onze passie. We snakken naar rust. Het doet ons echt pijn om datgene wat we geschapen hebben, los te moeten laten.”

 

Té gek

Het afscheid van het echtpaar Van der Most, die het stokje overdraagt aan het bestuur van de Stichting Het Gouverneurshuis, begon met Nocturne van Chopin op piano door Edwin Schimscheimer en het eindigde met Let It Be van The Beatles, dat het gelegenheidskwartet en het aanwezige publiek op het einde van het concert uit volle borst meezongen. Tak verwoordde het concert als volgt: “Dit is het bijzonder slotakkoord geworden waarvan we gedroomd hadden, maar dat het zó mooi zou worden, hadden we niet gedroomd. Ik vond het gewoon té gek.” Ze droeg het stokje over aan Jos Rooijmans en medebestuursleden, op wie de zware taak rust om het succesvolle cultuuraanbod te continueren. Rooijmans bedankte de oprichters en zei na de grote vakantie met het nieuwe programma van ‘de Muze’ te komen.

Het evenement ‘Theater tussen de Schuifdeuren’, een van de onderdelen van het totale programma van Muze van de Gouverneur, blijft het echtpaar Van der Most nog in eigen beheer doen. Daarvoor wordt volgens Tak een stichting opgericht.

 

 

Liefde en pijn

“Goedenavond, wij komen u amuseren”, een liedje in het begin van het programma uit het repertoire van de vader van Edwin Schimscheimer was een bescheiden introductie. Echt Brabants en ontzettend liefdevol en warm vertolkt was het lied over moeder Van der Elsen, de verpersoonlijking van Maria, de moeder van God.  De liefde werd vervolgens in diverse nummers, regelmatig speciaal voor Ron van der Most, uitgebreid bezongen. In een prachtig gezongen nummer van Joni Mitchell bezong Mathilde Santing de beide kanten van het leven. Michèlle Schimscheimer, die naast het muzikaal talent van haar ouders ook over absurdistisch komisch talent beschikt, stal net als tijdens haar optreden op het evenement ‘Tussen de Schuifdeuren’ de harten van het publiek met haar verhalen over het Zuignapje en Haar Liefdesleven. Moeder Carmen Sars imponeerde met een liefdesgedicht/lied:. “Je kunt slechts getroost worden door degene die de diepte van je pijn kent. Laat de liefde binnenstromen, dans met mij.” Slotakkoord & Ouverture hebben veel mensen bekoord.

8-7-2018 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee