15 juli 2018 |
0
2

Een andere kant van Vlijmen

Wim Sonneveld zong over het dorp: ‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven, een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets. Maar het is waar ik geboren ben, dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind’ren in de klas, een kar die ratelt op de keien’.

Het dorp dat verandert in de loop der tijd. Dronepiloot Paul van Baardwijk legde de verandering onlangs (8 juli 2018) vast in: “Een andere kant van Vlijmen”. Geen karresporen meer, maar een grote autoweg die het dorp doorsnijdt. Nog wel een slagerij Van der Ven, geen karren meer die ratelen op de keien, maar auto’s op het Plein met sierkeien. En asfalt voor het autorijden.

https://roundme.com/tour/290178/view/913163/

Vlijmen is geen dorp meer, maar een soort ‘stedelijke enclave’ in een mooi buitengebied geworden. Geen boerderijen meer en boerenkind’ren in de klas, zoals het vroeger was, maar doorzonwoningen, twee-onder-één-kappers, patiowoningen en appartementencomplexen. En kinderen in de klas met ouders van dezelfde sekse.

In ‘Een andere kant van Vlijmen’ kun je heel goed zien hoe groot, groen en mooi het buitengebied is. Door de huidige droogte ziet het gras er geel gekleurd uit, maar de vele bomen zijn nog groen. In het beeld dat een ‘view’ geeft van 360 graden rondom Vlijmen, ontwaar je de blauwe kleur van het Engelermeer en visvijver De Haverkampen, maar je eigen stulpje met plastic zwembadje ontdekken is wat lastiger. De ansichtkaart is voorbij, het is de drone die boven het dorp zweeft en Google Maps dat jouw positie doorgeeft.

15-7-2018 © tekst Rieky Schalken, droneview Paul van Baardwijk, https://www.studioretouched.nl/

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee