Op een bewoond eiland

Blog 3. Een oude hitje van Kinderen voor Kinderen dat me tijdens het afgelopen weekend op Terschelling waar we met goede vrienden waren door het hoofd zong. Terschelling, een prachtig eiland.Samen met het goede weer, het ritme en de sfeer van dit unieke eiland zorgden dit voor een fantastisch weekend.

Nadenkend terug op de boot dacht ik aan Heusden, zou het niet fantastisch als Heusden ook zo’n unieke cultuur en sfeer zou hebben als Terschelling? Zo waren alle scooters op Terschelling elektrisch, was er veel aandacht en ruimte voor de fietser en dus was het autoverkeer daarmee automatisch ondergeschikt. Ja dat zou wat zijn voor Heusden.

Maar helaas Heusden is geen Terschelling : een bewoond eiland boven Friesland. Maar we hebben wel net als Terschelling duinen, onze eigen Loonse en Drunense Duinen en in de vorm van de Zuiderwaterlinie zelfs een(voormalige) zeekering. Ook onze vestingstad Heusden kan wedijveren met de mooie, pittoreske stadjes op Terschelling.

Maar daar houdt het vergelijk toch wel op: Heusden is geen eiland in de Noordzee. Nee ….Heusden is een unieke gemeente met een eigen dynamiek met allemaal eigen kernen. Met een snelweg die onze gemeente doormidden snijdt, de metaalindustrie in Drunen en veel (glas)tuinbouw in de andere kernen.

Kortom een vergelijk met Terschelling houdt dan snel op.

Toch wil ik met wat voorstellingsvermogen een klein beetje Terschelling in Heusden brengen, want wat zou het mooi zijn als we de fietsers meer voorrang geven en kijken wat er aan duurzame mobiliteit, ondernemen en wonen mogelijk is.

Heusden een voorbeeld eiland van duurzaamheid in Brabant. Of heb ik daarvoor te veel fantasie en moet ik daarvoor naar een groot pretpark in Kaatsheuvel?

Frits ten Cate, GroenLinks

© 2018, tekst en foto Frits ten Cate 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee