09 juni 2018 |
0
1

Alternatief festival met effect op ’t leven

Het is alweer de vierde editie van het Effect Festival, dit jaar op zaterdag en zondag 9 en 10 juni bij Zorgboerderij De Locatie in de polder, op de grens van Vlijmen en Den Bosch. Een festival waarin de psyche van de mens, natuur en milieu, muziek en theater een belangrijke rol spelen.

In het dagelijkse leven op de zorgboerderij staat de opvang van jongeren met psychische problematiek centraal. De kantine, het honk van de jongeren, brandde enkele maanden geleden totaal af. Dat was zeer slecht nieuws, maar het goede nieuws is dat er tal van acties werden gestart om geld voor herbouw binnen te halen. En dat is gelukt. Op het Effect Festival heb je ook de mogelijkheid om letterlijk en figuurlijk een steentje bij te dragen aan de wederopbouw.

Een impressie

Op de plek waar het jeugdhonk stond, staat tijdens het festival een mooie spiegeltent met glas-in-loodramen en daar koop je een lekker fris Effect-biertje. De zon schijnt met warme stralen op de bezoekers van het festival. Het publiek kan een keuze maken uit tal van activiteiten, zoals de streekmarkt bezoeken, de stal, de taaltuin, het kookplein, de vliegerweide of stands van goede doelen met onder andere een Weggeefwinkel of Stichting Africa at Heart. Overal op het uitgestrekte terrein zijn er ‘weideterrasjes’ en is er van alles te doen. Vooral ook veel voor kinderen, zoals zelf instrumenten maken, luisteren naar verhalen, dieren aaien of allerlei spelletjes doen. Het is teveel om op te noemen. Een middeleeuws spektakel met ridders te paard, de Gulden Sporen genaamd, krijg je te zien, maar ook de Silent Disco waar mensen met een koptelefoon op op diverse soorten muziek dansen, afhankelijk van het kanaal waarop ze afstemmen. Dansen kan ook in het lover op new age-achtige muziek of op een koord tussen het pannenkoeken bakken.

Aangenaam klinkende muziek van een singer-songwriter van Kunstbende On Tour, lieftallige klanken uit de kelen van de Duketown Ladies of fanfaremuziek van Murga Agrum waaien op zaterdagmiddag 9 juni uit over het festivalterrein, waar het een drukte van belang is. Op het Effect Festival komen heel veel verschillende disciplines samen en dat maakt dat het zo’n fascinerend festival is, waarin het nu eens niet om de commercie gaat, maar waar de mens en zijn directe omgeving centraal staan. De moeite van het bezoeken zeker waard. Het Effect Festival is nog op zondag 9 juni van 11.00 tot 21.00 uur te bezoeken.

9-6-2018 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee