Voor God, Koning en Vaderland

Het ‘nieuwe’ Gilde Sint-Barbara en Onze Lieve Vrouwe Schuts vierde zaterdag 12 mei de fusie met een Gildedag, waarvoor ook diverse andere schuttersgilden waren uitgenodigd. De gildedag startte met een eucharistieviering in de kerk van St. Jan Geboorte in Vlijmen, waarna men op het Norbertusplein de traditionele erewijn dronk. In optocht ging men vervolgens langs het Plein in Vlijmen richting Moerputten voor de afsluiting van deze bijzondere, zonovergoten gildedag.  

 

Schuttersgilden stammen nog uit de tijd dat ridders op kruistocht gingen en waren een soort burgerwacht die de plaatselijke bevolking en kerk beschermden. Het gildeleven hangt als gevolg daarvan ook van tradities aan elkaar. Logisch dat de fusie tussen het Vlijmense Sint-Barbara Gilde en de Onze Lieve Vrouwe Schuts, gedateerd op 1 december 2017, een voorzichtige start kent. De fusie is ingegeven door het aantal teruglopende leden. Het nieuwe gilde gaat verder onder de naam Gilde Sint-Barbara en Onze Lieve Vrouwe Schuts, met pastoor David Lebrun als gildeheer.

Voorlopig trekken de voormalige leden van het gilde en de schuts nog hun oude, vertrouwde uniformen aan. Met de optocht door het dorp herleefden oude tijden met vendels, trommen en gildebroeders in middeleeuwse kleding, zoals hoeden met veren, pofbroeken en sjerpen. Vendeliers maken daarbij een wezenlijk onderdeel uit van het schouwspel. Zij brengen een groet voor God, Koning en Vaderland. Uit vervlogen tijden reed in de optocht ook een fraai uitgedoste ridder te paard mee en uit het heden stammen enkele gildebroeders met een stalen ros aan de hand. Mooi om te zien. Fotograaf Ad van Kessel legde het kleurrijke schouwspel en de bonte stoet vast voor het nageslacht.

13-5-2018 © tekst en foto’s redactie halloheusden.nl

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee