Veilig en vertrouwd wonen in Het Gastenhuis

Op dinsdag 15 mei was wethouder Margo Mulder aanwezig bij het leggen van de eerste steen van Het Gastenhuis aan de Witbol in de nieuwe wijk De Grassen. De bouw van de 20 appartementen en de woning voor het zorgechtpaar Evert de Groot en Geke Haasjes is al in vergevorderd stadium en men hoopt in januari 2019 de deuren te kunnen openen voor de bewoners.

Van De Drie Notenboomen naar Het Gastenhuis
Initiatiefnemers Clasien Schakenraad en Annemieke Bambach heten de genodigden welkom in de warme middagzon. Annemieke vertelt dat Het Gastenhuis in Vlijmen de achtste locatie van in totaal 24 geplande projecten. Haar belangstelling voor deze zorgformule heeft ze opgedaan in haar functie als directeur van De Drie Notenboomen, de organisatie achter de zorgformules Thomashuizen en Herbergier. Bovendien maakte zij mee hoe haar moeder getroffen werd door de ziekte Alzheimer en in korte tijd achteruit ging waardoor een verhuizing naar een kleinschalig wooninitiatief nodig bleek. Daar merkte ze hoe waardevol het is als je als familie betrokken kunt blijven bij de zorg voor je naaste.

Ondernemerschap in de zorg
Ook Clasien was werkzaam bij De Drie Notenboomen en is een groot voorvechter van ondernemerschap in de zorg, de enige manier voor klanten om keuzevrijheid te krijgen. Ze raakte daarvan overtuigd na gesprekken met zorgkantoren, het ministerie van VWS en de belastingdienst. De complexe regelgeving in de zorgsector maakt het voor mensen die zorg nodig hebben vrijwel onmogelijk om er zicht en grip op te krijgen. In 2014 richtten Annemieke en Clasien samen Het Gastenhuis op waar deskundige en kleinschalige zorg geleverd wordt aan de medemens met dementie, met nadruk op gastvrijheid, respect en zo lang mogelijk eigen regie.

Nu al wachtlijsten
De reeds bestaande locaties van Het Gastenhuis waren in een mum van tijd vol en hanteren een wachtlijst. Ook in Vlijmen verwacht men in een half jaar tijd vol te zitten. Ouderen met dementie en hun naasten gaan niet graag naar een verpleeghuis en kiezen liever voor de kleinschaligheid en openheid die kenmerkend zijn voor de zorgformule van Het Gastenhuis. “Wij zijn een open huis” vertelt Annemieke “en onze bewoners houden zo lang mogelijk de eigen regie om te doen waar ze zin in hebben. Ja, ook naar buiten om te wandelen, mits de bewoner niet verkeersgevaarlijk is.” Dat betekent ook, dat familieleden altijd welkom zijn en dat buurtbewoners in een van de twee huiskamers met de bewoners kunnen koffie drinken of een spelletje doen. “Er moet meer openheid zijn over dementie, net als ieder ander hebben mensen met dementie er recht op hun eigenheid te behouden” meent Bambach.

Twintig appartementen
Elke vestiging van het Gastenhuis ziet er aan de buitenkant anders uit, passend in de woonomgeving waar het gebouw staat, maar de indeling binnen is gelijk. Van de twintig appartementen zijn er twee voor echtparen. Het zijn studio’s (35 m2 of 50 m2) met een eigen badkamer en een kleine pantry. Wie in aanmerking wil komen voor een studio moet zorgindicatie zzp 5 of 7 hebben voor 24 uur zorg. Bewoners betalen huur, inclusief eten, drinken, gas, water, licht schoonmaakkosten, de was etc. De zorgkosten worden vergoed via de Wet langdurige zorg (Wlz) of het persoonsgebonden budget (pgb).

Dementievriendelijk gemeenschap
“De gemeente Heusden is groot voorstander van kleinschalige zorg, waarbij mensen niet uit hun eigen vertrouwde omgeving weg hoeven” vertelt Margo Mulder, die deze week voor het laatst als wethouder in functie is. “Het Gastenhuis sluit perfect aan bij deze visie, een warm en veilig thuis in goed contact met de buurt. Er wordt veel gesproken over wat er niet goed gaat in de zorg, maar” zegt ze, “in Nederland gaat ook heel veel goed dankzij mensen die dit werk met toewijding en passie doen.” In de gemeente Heusden bestaan veel initiatieven en samenwerking op zorggebied, zowel van professionals als van vrijwilligers. “Zoek die mensen op” moedigt ze het zorgechtpaar Evert en Geke aan, “dat zal zeker een verrijking zijn. Wij willen ons profileren als ‘dementievriendelijke gemeente, maar ik leg liever de nadruk op ‘gemeenschap’. In deze gastvrije omgeving moet dat zeker tot stand kunnen komen.” Ze wenst alle betrokkenen, inclusief de bouwers, veel succes, plezier en voldoening. Als cadeautje overhandigt ze aan Geke een grote doos met thee, voor de gasten die liever een kopje thee drinken dan koffie.

 

De eerste steen gelegd
Deze officiele handeling laat de wethouder graag over aan het zorgechtpaar. Alle drie getooid met een witte bouwhelm krijgen ze een korte instructie over het hanteren van de troffel en het leggen van specie en steen. Terwijl de fotografen zich verdringen, kwijt Geke zich met verve van deze taak. Daarna wordt het glas geheven en is er nog even tijd om na te praten.

Het zorgechtpaar van Het Gastenhuis Vlijmen
Evert de Groot (57) vertelt dat hij en zijn vrouw al langer de droom hadden om een zorghotel te gaan runnen voor ‘kwetsbare mensen’. Geke (54) vanuit haar ervaring als verpleegkundige en teammanager in de wijkzorg, Evert vanuit zijn wens om zijn kennis en ervaring op het gebied van communicatie gericht op de persoon in te gaan zetten. Zoon Sjoerd en dochter Sanne wonen beide op kamers en studeren in Leiden. Zij staan helemaal achter de keuze van hun ouders om zich de laatste tien jaren van hun werkzame leven in te zetten voor kleinschalige, deskundige en warme zorg voor mensen met dementie. “Warmte, gezelligheid en persoonlijke aandacht belangrijke waarden in ons huis, waar de bewoners ook momenten van plezier en geluk zullen beleven. Dat geldt ook voor de mensen die gebruik zullen gaan maken van de dagopvang.” Mooi vindt het echtpaar de verbinding naar en de betrokkenheid met de wijk die al heeft laten weten de nieuwe bewoners met open armen te willen ontvangen.

15 mei 2018 © Tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee