Puzzelen met kaakonderdelen

Vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance regio ’s-Hertogenbosch rukken dagelijks uit om dieren in nood te helpen. Deze door de gemeenten Heusden, ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Maasdriel, Vught en Zaltbommel erkende en gesubsidieerde stichting, die in 1985 werd opgericht en met professioneel, geschoolde vrijwilligers werkt, doet veel om het leed van dieren -en vaak ook de baasjes- te verzachten. Dat kun je allemaal lezen op: http://www.dierenambulancedenbosch.nl/. Aflevering 2 gaat over Puzzelen met kaakonderdelen.

Begin december krijgen we een melding. Er zit een bloedende kat onder een auto. Wij gaan er zo snel mogelijk op af. Ter plaatse aangekomen zit er een zielig rood/wit hoopje onder een auto verstopt. Waarschijnlijk de avond ervoor aangereden, in paniek verstopt en daar de hele nacht gezeten. Omdat hij van angst en door de pijn van zich af zou kunnen bijten doe ik handschoenen aan en pakt mijn collega een vangnet. Dit bleek allemaal niet nodig. Zonder ook maar een kik te geven laat de kater zich pakken. Zijn hele snoetje en voorpoten zitten onder het bloed. Zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts, waar in rap tempo gehandeld wordt. Geen tijd om de eigenaar op te sporen.

Willem (zoals hij heet) moest eerst gestabiliseerd worden. Zijn temperatuur is nauwelijks te meten en hij is in shock. Hij krijgt een infuus, wordt op een warmtemat gelegd en er wordt gekeken wat hij allemaal mankeert. Zijn onderkaak ligt in 3 stukken en zijn bovenkaak ligt doormidden. Het bloed komt zelfs uit zijn traanbuisjes omdat alle holtes volgelopen zijn. We hadden enorm met hem te doen en voelden ons compleet machteloos. Toen Willem eenmaal uit de shock was en de eigenaar was getraceerd kon hij behandeld worden. Ik was met mijn collega inmiddels vertrokken, maar het liet me de weken erna niet los. Later kwam de dierarts met het verhaal op facebook. Willem bleek geopereerd aan zijn onderkaak. Later is hij nog 2 keer geopereerd in een andere kliniek en moesten de eigenaren hem voeden via een sonde. Het heeft de eigenaar zijn kerstbonus gekost, maar Willem is er weer helemaal bovenop gekomen. Als traktatie voor ons volgde er een kerstkaartje met een bedankje van Willem. Deze heb ik met tranen in mijn ogen gelezen. Wat was ik blij met deze afloop. En zo fijn om een foto met een vrolijke Willem terug te zien. Hier doen we het allemaal voor!

23-5-2018 © tekst en foto’s Corina

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee