Lezing over Tradities bij Onsenoort

Op dinsdag 29 mei houdt Heemkundekring Onsenoort een lezing over Tradities. De spreekster is niemand minder dan Ineke Strouken, voorheen directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, nu bestuurslid van de Stichting Brabants Heem.

De lezing wordt gehouden in Partycentrum De Remise, Grotestraat 267 te Drunen, begint om 19.30 uur. De entree bedraagt € 4,- incl. kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden voor deze lezing is gewenst en dat kan via de website www.hkkonsenoort.nl, per mail bestuur@hkkonsenoort.nl en telefonisch 0416-320995.

In mei 2012 ondertekende Nederland het nieuwe UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Hiermee kwam er een nieuwe tak van erfgoed bij. Materieel erfgoed – monumenten, museumvoorwerpen en archiefstukken – wordt al veel langer beschermd. Nu zijn ook de tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven aan de beurt.

Ineke Strouken, foto Brabants Heem

Een van de verplichtingen die het ondertekenen van het UNESCO Verdrag met zich mee brengt, is het maken van een inventarisatie van het aanwezige immaterieel erfgoed. Nederland wil met die inventarisatie een goed beeld geven van de rijkdom aan diversiteit van tradities in Nederland. Al die tradities samen geven ons een beeld van wie wij zijn? Immaterieel erfgoed heeft namelijk alles te maken met identiteit. Wat kunnen  heemkundekringen doen om het immaterieel erfgoed in hun gemeente te inventariseren en beschermen. Waar moeten ze dan op letten? Hoe kunnen ze immaterieel erfgoed gebruiken om het gezicht van hun woonplaats te versterken.

 

 

13-3-2018 © tekst en afb. HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee