Heusdense senioren in vakantie op Zomerschool

De Zomerschool voor Senioren in de gemeente Heusden vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 27 juli. 50+ers kunnen meedoen aan 38 activiteiten die de Zomerschool organiseert. Inschrijven kan tot 1 juni.

Senioren in de gemeente Heusden hoeven zich in de vakantieperiode niet te vervelen. Voor de negende keer worden er twee weken lang activiteiten aangeboden waarop alle 55+ers uit de gemeente kunnen inschrijven. De activiteiten worden georganiseerd onder auspiciën van het SOGH (Senioren Overleg Gemeente Heusden) in samenwerking met de acht ouderenverenigingen in de gemeente Heusden.

De Zomerschool voor Senioren is in 2009 opgericht met het doel ouderen met elkaar in contact te brengen en eenzaamheid te voorkomen vooral tijdens de zomermaanden als veel buurthuizen gesloten zijn, activiteiten bij sport- en hobbyclubs stil liggen en (klein)kinderen met vakantie zijn. In de eerste twee weken van de zomervakantie kunnen 55-plussers deelnemen aan recreatieve, educatieve, sportieve en culturele activiteiten. Dit jaar zijn de activiteiten uitgebreid met een muzikale zondagmiddag in ’t Rad in Elshout waarbij het duo ‘The Voices’ zorgt voor een gezellige boel en iedere deelnemer gratis meedoet aan een loterij.

Museumbezoek

Het gevarieerde activiteitenaanbod bestaat uit bedrijfsbezoeken in de regio o.a. bij fruitkwekerij Verkooijen, de gemeentewerf in Drunen, Sleegers Technique, Frambozenkwekerij Het Broek, Paardenmelkerij De Bonte Hoeve, Naber Plastics, PT Creations en bierbrouwerij Sint Crispijn. Een bezoek aan het Paleis van Justitie staat op veler verzoek ook weer op het programma. Zeer interessant is ook een rondleiding door het neogotische museum Het Zwanenbroedershuis in Den Bosch.

Verder is er een aanbod van klassieke workshops zoals koken en bloemschikken. Bij Zus Kivits leren we hoe we sieraden kunnen repareren. Bij de workshops worstenbroodjes maken of bitterballen maken leert u de basistechnieken. Bij Kunstwinkel Op Dreef kunt u met kralen en diverse materialen een mooie boekenlegger of sleutelhanger maken. Bij parfumerie Geuren en kleuren leert u op een interactieve manier alles over geuren en bij de Kaarsenstal in Heusden mag u zelf proberen een kaars te maken.

Rondleiding Crevecoeur

Voor degenen die graag meedoen aan buitenactiviteiten zijn er fietstochten en wandelingen, soms gecombineerd met een excursie. Een fietstocht gaat naar de Kersenhof in Raamsdonkveer waar men een rondleiding krijgt en door de boomgaard loopt of met een treintje kan meerijden. De andere fietstocht gaat via een mooie route naar de Abdij van Berne in Heeswijk waar we een rondleiding krijgen.

De wandelaars kunnen meedoen met rondleiding bij Crevecoeur waar we de spuisluis van binnen kunnen bekijken en we buiten over de dijk de vistrappen kunnen bezichtigen. Wandelen met een gids kan op het terrein van Reinier van Arkel, door natuurgebied Plantloon, door het natuurgebied Pax en door het Paleiskwartier in Den Bosch. Heel bijzonder is ook een wandeling door ‘De verscholen stad’ in Den Bosch waar voormalige dak- en thuislozen hun verhaal doen en zij de deelnemers een kijkje laten nemen in de leefwereld van de dak- en thuislozen zodat er meer begrip ontstaat voor hun persoonlijke situatie.

In De Korf in Vlijmen zijn dit jaar weer gezellige activiteiten zoals een High Tea en een groenten- en fruitproeverij. De lunch op de laatste vrijdag van de Zomerschool wordt gehouden in De Ster in Nieuwkuijk. Het boekje van de Zomerschool met inschrijfformulier wordt bezorgd bij alle leden van de ouderenverenigingen van het SOGH. Overige belangstellenden kunnen het boekje halen bij de gemeentehuizen, de bibliotheken en de buurthuizen in de gemeente Heusden.

Vooraf inschrijven is verplicht. De kosten zijn zo laag mogelijk gehouden opdat zoveel mogelijk senioren kunnen meedoen. Mensen die in het bezit zijn van een Heusdenpas betalen 50% van de inschrijfkosten en dat gaat niet ten koste van het budget van de pas. Inschrijfformulieren dienen voor 1 juni ingeleverd te worden bij de adressen die in de brochure staan. Hierna worden inschrijvingen niet meer geaccepteerd.

Het ontbreken van eigen vervoer mag geen belemmering zijn om deel te nemen aan de Zomerschoolactiviteiten. Als u tijdig contact opneemt proberen wij dat voor u te regelen. Zie ook de websites www.zomerschoolsenioren.nl en www.sogh.nl voor meer informatie. De Zomerschool rekent dit jaar weer op veel inschrijvingen en hoopt dat door de deelname aan de activiteiten leuke contacten en nieuwe vriendschappen ontstaan.

8-5-2018 © tekst Ria de Folter, archieffoto bezoek rechtbank door KBO, Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee