Expositie 7 Eeuwen Heusden in Gouverneurshuis

Heusden kent een rijke geschiedenis met vele kleurrijke personages. In de nieuwe expositie ‘Zeven Eeuwen Heusden’ presenteert museum Het Gouverneurshuis de spannendste gebeurtenissen, de belangrijkste personages en de mooiste objecten uit 700 jaar Heusdense geschiedenis.

Het 700-jarige bestaan van Heusden wordt gedurende het hele jaar 2018 groots gevierd. Het Gouverneurshuis speelt een centrale rol in de feestelijkheden door van 18 mei tot 1 november een tentoonstelling in te richten waarin de meest kenmerkende gebeurtenissen en de meest markante personages uit deze zeven eeuwen worden uitgelicht. Maar liefst het hele museum wordt voor deze expositie gebruikt. In alle zalen wordt de gezamenlijke geschiedenis van de twaalf Heusdense kernen gepresenteerd. Van kanonskogels uit de Tachtigjarige Oorlog via de Zuiderwaterlinie tot de continue strijd tegen het water. Veel aandacht is er voor de betekenis van het (boeren)land en voor de drie grootste industrieën uit de gemeente Heusden: de scheepswerf, scheepsschroevenfabriek Lips en conservenfabriek Jonker Fris.

Ook presenteren we zeven beroemde Heusdenaren, uit elke eeuw één. We laten de bezoeker kennismaken met Sofia van Heusden, die in 1318 het Heusdense stadsbestuur het voorrecht gaf om zelf recht te spreken. En met Gisbertus Voetius, de radicale theoloog die een landelijke beroemdheid is geworden. Dat geldt niet minder voor de Drunense kinderboekenschrijver Paul van Loon. Waarom zien we hem eigenlijk nooit zonder zonnebril?

Speciaal voor kinderen zijn er spelletjes, speurtochten en leuke doe-opdrachtjes. Zo wordt het Gouverneurshuis een leuk uitje voor het hele gezin. Met deze tentoonstelling hoopt het Gouverneurshuis gedurende het grootste deel van het jaar 2018 een historische basis te bieden voor de viering van jubileumjaar ‘Heusden 700’, om zo de bewoners van de gemeente en alle andere belangstellenden te laten genieten van dit rijke verleden.

Partners
De tentoonstelling Zeven Eeuwen Heusden is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning door de Rabobank, in het kader van de gemeentelijke viering ‘Heusden 700’ en door de stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Heemkundekring Onsenoort en het Streekarchief Langstraat Heusden Altena hebben met hun expertise inhoudelijk bijgedragen.

Het Gouverneurshuis
Museum het Gouverneurshuis heeft als doel de geschiedenis en cultuur van Heusden en omgeving levend te houden. Het Gouverneurshuis is een plek waar cultuur in verschillende vormen samenkomt. Het monumentale gebouw herbergt niet alleen een museum met een bijzondere vaste collectie. Ook biedt het onderdak voor film, kleinkunst, lezingen, theater en buitenexposities. In de mooie tuin en in het gezellige museumcafé is het heerlijk genieten. Het bruist in het Gouverneurshuis!

Informatie en openingstijden: Het Gouverneurshuis, Putterstraat 14, Heusden, www.gouverneurshuis.nl/zeven-eeuwen-heusden. De tentoonstelling Zeven Eeuwen Heusden loopt van 19 mei 2018 tot 1 november 2018. De openingstijden zijn: donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de tentoonstelling Zeven Eeuwen Heusden te bezoeken is de toegang gratis.

13-5-2018 © tekst, foto en afb. Gouverneurshuis

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee