Eenheid in verscheidenheid na zeven eeuwen Heusden

De opening van de expositie ‘Zeven eeuwen Heusden’ kan dankzij een vriendelijk zonnetje in zijn geheel plaatsvinden in de ommuurde tuin van het Gouverneurshuis. Na sfeervolle muziek, toespraakjes en een quiz over de historie van Heusden, lost waarnemend burgemeester Roel Augusteijn een kleurrijk startschot.

Het gras is dik en groen, de randjes geknipt en de perken geschoffeld. Vanaf 15.00 uur speelt ensemble La Vie prettige luistermuziek, beetje country, Lennart Nijgh en zelfs een gouwe ouwe van Roger Whitakker. Er is koffie/thee en een petitfourtje, een Gouverneurtje, terwijl de bezoekers binnenwandelen. ‘Toute Heusden’ is op deze mooie middag naar de tuin gekomen. De gemeente is bijzonder goed vertegenwoordigd met de burgemeester en drie wethouders. Ik zie bekende gezichten van Heemkundekring Onsenoort, Stichting Honsoirde, De Muze van de Gouverneur, De Aleph, Hallo Heusden en veel inwoners van de vesting. Paul van Loon arriveert met vrouw en gitaar.

Thuis in Heusden
“Het was weer hard werken” vertelt Jos Rooijmans, voorzitter Stichting Gouverneurshuis, “maar vanmiddag om 13.25 uur waren we klaar.” Roel Augusteijn neemt de microfoon over en laat geen twijfel bestaan over hoe hij zich in korte tijd thuis is gaan voelen in de gemeente. “In de zeven maanden dat ik hier ben, heb ik ervaren dat alle kernen een eigen karakter hebben, maar dat er een enorme bereidheid is om samen dingen te doen.” Eenheid in verscheidenheid, een goed huwelijk, zijn de termen die hij gebruikt en waar iedereen zich redelijk in kan vinden. Een goed voorbeeld is de viering van Heusden700.nl, die gedurende dit jaar evenementen zal laten zien in bijna alle kernen. Van west-, Elshoutse Zeedijk tot ver oostwaarts in de Biessertpolder.

Geslaagde evenementen
Judith van den Berg, coördinator Kunst en Cultuur van de gemeente Heusden, vraagt dan ook een applaus voor alle initiatiefnemers en vrijwilligers. Ze wijst erop dat er in het kader van Heusden700 al drie geslaagde evenementen geweest zijn: Licht op de Vesting, Democratie in Heusden en de Samenloop voor Hoop. Op flyers en op de site is alle informatie over de activiteiten van de komende maanden te vinden. www.Heusden700.nl

Het Limburgse Sagen boek
Dan is het de beurt aan Annemarie Laven, bestuurslid Stichting Gouverneurshuis, en kinderboekenschrijver Paul van Loon, die als een van de meest bekende personen in Heusden in de expositie is opgenomen. In een kort vraaggesprek legt Paul graag de nadruk op het belang van lezen. Hij steekt Het Limburgs Sagenboek uit 1915 omhoog. “Meer dan een eeuw oud en je kunt het nog lezen, terwijl een telefoontje gemiddeld maar vijf jaar meegaat.” Daarna speelt, fluit en zingt hij ‘Lees ’n boek’ waarbij de aanwezigen al zingend mogen bevestigen: “Ik lees een boek!”

Woord van dank
Alvorens gestart wordt met de historische quiz is het tijd voor een woord van dank aan het projectteam en educatieteam, verantwoordelijk voor de inrichting van de expositie. Ook valt de naam Wanda van Riet als ontwerper en vormgever. Zij was eerder betrokken bij de tentoonstelling in het Jheronimus Bosch jaar en heeft ook nu weer blijk gegeven van haar kwaliteiten.

Het startschot
Aan de ‘mobiele quiz’ kunnen alle aanwezigen deelnemen. Flyer hoog voor antwoord één, flyer laag voor antwoord twee. De jury bestaat uit een persoon, wie anders dan archivaris Hildo van Engen. Na vraag elf zijn er nog drie personen over, een heer en twee dames. De laatsten worden overtroefd door de heer die het dichtst bij het aantal personenauto’s in de gemeente zit met zijn schatting. Hem valt een tas vol heerlijkheden ten deel. En dan mag Augusteijn eindelijk het kanon in werking stellen. Een wolk aan gekleurde papiersnippers geeft een extra feestelijk tintje aan de opening van de expositie die vanaf dat moment geopend is. Maak zeker een uurtje of twee vrij om het Gouverneurshuis en de expositie te bezoeken. www.gouverneurshuis.nl

18 mei 2018 © Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee