14 mei 2018 |
0
0

Alles voor Mekaar

Alles voor Mekaar: de deur openen als het nodig is

Niet alles uit het verleden is beter natuurlijk en in de vijftiger jaren van de vorige eeuw was er ook van alles mis, maar door het beleid van diverse neoliberale regeringen is geld in plaats van de mens steeds meer op de voorgrond komen staan. Waardoor in de afgelopen decennia er door het toenemende individualisme steeds meer – en vooral ouderen – in de kou zijn komen staan. Vijftig/zestig jaar geleden was de samenhang tussen buurtbewoners veel groter dan heden ten dage en werd er, als dat nodig was, voor elkaar bijgesprongen. En daar wil Stichting Alles voor Mekaar weer een beetje naar terug.

De Stichting Alles voor Mekaar met als geestelijke vaders Alexander van Weert en Bas Groenendijk ziet de eenzaamheid onder ouderen als een grote bedreiging van onze samenleving. Zij trekt zich de eenzaamheid en ellende van mensen aan en gaat dit grote probleem van de komende twintig jaar aanpakken. Niet zoals de huidige reguliere zorgaanbieders met veel papierwerk, regeltjes, wetten, afspraken en uitzonderingen, maar direct bij de basis.

Alles voor Mekaar wil in iedere wijk een aantal vrijwilligers – herkenbaar aan een sticker op het raam – die signaleren dat er ergens of bij iemand iets mis gaat of dreigt te gaan, om daarna meteen actie te ondernemen. Dat kan gaan tot het maaien van een grasveldje tot het regelen van zorg. Alles voor Mekaar wil de kloof overbruggen, die er gaapt tussen de instanties en mensen die hulp nodig hebben, maar het juiste loket niet weten te vinden. Door vroegtijdig kleinere problemen te detecteren kan er tijdig ingegrepen worden, waardoor voorkomen wordt dat deze problemen groter worden met evenredig grotere kosten als resultaat.

Om een en ander te realiseren zoekt Stichting Alles voor Mekaar vrijwilligers, ook wel supporters genoemd, die de ogen en oren en de helpers zijn in de wijken. Begonnen wordt er in Vlijmen / Vliedberg. De komende maand komen er op diverse plaatsen voordeuren te staan met daaraan een deurhanger met de notitie ‘Wel Storen’.

De kaart kan ingevuld en opgestuurd worden door mensen die willen helpen en supporter willen worden.

Wil jij ook helpen? Word dan supporter en meld je aan bij:

www.allesvoormekaar.nu/supporter

Wil je eerst nog wat meer weten? Kom dan op woensdag 16 mei naar de Rabobank in Vlijmen (Wolput 36), waar Stichting Alles voor Mekaar zich zal presenteren.
Het programma begint om 19.00 uur en wordt om 21.15 uur afgesloten met een hapje en een drankje.

Op http://www.allesvoormekaar.nu/aanmelden kun je laten weten of je komt.

 

© tekst en foto Ben Libregts

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee