7 eeuwen Heusden verpakt in culinair jasje

In het jaar dat Noord-Brabant de titel ‘European Region of Gastronomy’ draagt en Heusden viert dat het 700 jaar stadsrechten heeft, biedt het Heusdens Buro voor Toerisme een unieke themawandeling.

Begeleid door een verhalenverteller maken deelnemers een ontdekkingstocht door het vestingstadje Heusden en ervaren de rol van voedsel door de eeuwen heen. Hoe deden rijke edelen zich tegoed aan kostelijke maaltijden van everzwijn, fazant, gans en kelken vol wijn, terwijl het ‘klootjesvolk’ het moest doen met een stuk oud brood of pap? Wat was de rol van stadsboeren en molenaars? Waarom dronken zelfs jonge kinderen al bier? Hoe kwam het dat Heusden floreerde door de handel in wijn, cichorei en hop? Wat was het belang van de zalmvisserij? Hoe werden de monden in een garnizoensstad gevuld ten tijden van oorlog?

Aan de hand van smeuïge verhalen en het bezoek aan een tiental verrassende locaties krijgen de deelnemers aan de wandeling antwoord op deze en nog veel meer vragen. Men proeft Heusden letterlijk, want tijdens deze smakelijke tijdreis krijgt men diverse hapjes en drankjes aangeboden, waardoor de sfeer van weleer optimaal beleefd wordt.

Iedere tweede en vierde zaterdag van de maand, vanaf 9 juni vindt de wandeling ‘Heusden proeven’ plaats van 14.30-17.00 uur. De wandeling start bij het Bezoekerscentrum, Pelsestraat 17 en gaat door bij aanmelding van minimaal zes personen. Geïnteresseerden kunt tot vijf dagen van te voren online reserveren op www.hbtheusden.nl/heusden-proeven, daarna alleen nog telefonisch op 0416-662100 tot 24 uur vooraf. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn.

31-5-2018 (c) tekst en foto’s HBT

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee