15 april 2018 |
0
0

Water van toen, nu en later

Weet je het nog? Aan de lommerrijke waterkant van de Nieuwkuijkse Wiel kun je in de avondschemering van 23 juni lekker chillen bij ‘Heusden dichter bij water’. Een festival met winnende gedichten en raps, maar ook met gevarieerde muziek, dans, (samen)zang en acts. Alles draait om ‘Water’. Breng je klapstoeltje mee, een koeltas met een flesje wijn of de thermoskan met koffie. Daelmans Banket zorgt voor het koekje. Ga je voor eeuwige roem? Doe dan mee aan de poëziewedstrijd.

‘Water’ is de inspiratiebron voor deze poëziewedstrijd, want in de lange geschiedenis van Heusden, circa 700 jaar, speelde dat element een belangrijke rol. Denk aan rivier de Maas, de Haarsteegse Wiel, de Demer, het Oude Maasje, het Afwateringskanaal, de Elshoutse Koppelwieltjes of gewoon aan slootjes in de buurt. Maar je kunt ook teruggaan in de geschiedenis en geraakt worden door de soms zo verwoestende rol van het water. Of je kunt je laten leiden door vragen over de betekenis van water, nu en later.

 

Criteria voor deelname

Deelnemers moeten in Heusden wonen of er aantoonbaar mee verbonden zijn (geweest): ze werken er of ze hebben er gewoond of gewerkt. Ze moeten hun gedicht onder hun eigen naam inleveren en voorzien van hun adres en de leeftijd. Dichters die nog op school zitten, moeten het schooltype vermelden, want bij de beoordeling zijn er drie categorieën: primair onderwijs, voortgezet onderwijs/middelbaar beroepsonderwijs en volwassenen.

Het gedicht is maximaal één A4’tje, de inhoud is origineel en heeft een relatie met water in de omgeving van Heusden. Verder ontroert, fascineert, prikkelt het gedicht tot nadenken of zorgt het voor een (glim)lach. Het taalgebruik is verrassend.

De jury bestaat uit mevrouw Will van Bockel uit Vlijmen (filosoof), mevrouw Ans Buys uit Heusden (Neerlandicus) en de heer Frans de Jongh uit Drunen (jurist).

Gedichten of rapteksten inzenden kan tot en met 31 mei via de mail aan info@hheetkamp.nl.

15-4-2018 tekst van de redactie, © archieffoto’s Marian de Bonth en Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee