08 april 2018 |
0
0

Festival voor vrolijke vlinders en blije bijen

Op zondag 22 april houdt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) het eerste Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen. De activiteiten vinden plaats rondom het onderkomen van heemkundekring Onsenoort, op het terrein van Mariënkroon in Nieuwkuijk. Op 22 april is het ook wereldwijd ‘De dag van de aarde’. Een jaarlijkse (feest)dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. En ook Nationale Bijentelling en Nationale Zaaidag.

Een actieve doe-, plant- en knutselmiddag voor kinderen en hun (groot)ouders, die in het teken staat van natuur, milieu en gezondheid. De toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Graag wel van tevoren aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Een van de belangrijkste activiteiten is het maken van Blije Bijen Ballen. Deze ballen bestaan uit klei, compost en bloem- en kruidenzaden. Ze kunnen op veel (kale) plekken ‘weggegooid’ worden, om zo overal kleurige bloemen en kruiden te laten groeien die dan leiden tot ‘bloem en kruiden oases’. Doel is om de achteruitgang van de bijen- en vlinderstand te stoppen en waar mogelijk om te zetten in een vooruitgang.

Daarnaast kunnen kinderen onder andere knutselen (vlinders, zonnen, bloemen en bijen maken van afvalmateriaal), plantjes verspenen (bij voorkeur in wc-rolletjes die je zelf meeneemt) en geschminkt worden. Verder is er informatie over vlinders van de Vlinderstichting over ecologisch tuinieren van VELT en over bijen van de Bijenvereniging.

Er is een imker en er zijn verschillende gezonde versnaperingen, van zaden en fruit. Versnaperingen die er zonder de bijen niet zouden zijn geweest. Kwekerijen verlenen medewerking met bloemrijke- en kruidenplantjes en er is nog veel meer.

 

Blije Bijen Ballen

Kom gezellig met de hele familie of de hele buurt naar het Voorjaarsfestival voor vrolijke vlinders en blije bijen. Het festival begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. De natuur- en milieuvereniging stelt het op prijs als je zelf knutselmateriaal meeneemt. Breng daarvoor geschikt afval van thuis of van je werk mee om bijvoorbeeld bijen, vlinders, zonnen, bloemen van te maken. Je kunt van afval nog zoveel moois maken. En we gaan er met z’n allen vrolijke kunst van maken. Neem ook een eierdoos mee om de blije bijen ballen mee naar huis te kunnen nemen en wc-rolletjes om stekjes in te kunnen planten. Ook deze mag je meenemen. Doe verder niet je mooiste of nieuwste kleren aan.

Na een paar dagen mag je dan een leeg of saai plekje in jouw buurt met de ballen ‘begooien’. De Blije Bijen Ballen zijn de enige (zaad)bommetjes die gezond en goed zijn om in de natuur weg te gooien. Misschien wil je ook nog wel een ‘Ik…je naam…heb hier gezaaid, blijf AF’ pin knutselen. De stekjes kun je thuis in de tuin of in de vensterbank verder laten groeien en ook hiermee zorg je voor vele bloemetjes. Samen gaan we Heusden opfleuren! Kom je ook?

 

Dag van de aarde

Zondag 22 april is het wereldwijd ‘De dag van de aarde’. Een jaarlijkse (feest)dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Daarnaast is het op zaterdag 21 en zondag 22 april ook het weekend van de eerste ‘Nationale Bijentelling’ en zondag 22 april ook nog ‘de Nationale Zaaidag’ om te zorgen voor het voedsel en nectar voor vlinders, vogels, hommels, insecten en zo ook de bijen te helpen. Maar ook om ons te helpen. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van mooie bloemen waar we van kunnen genieten maar bijen zorgen ook voor bestuiving van de bloemen van ons voedsel, van groente en fruit. De (wilde) bijen zijn echter aan het uitsterven. Het is 5 voor 12 voor de bijen. Maar ook voor ons zelf.

 

Minder afval

In onze natuur zien we steeds meer afval verschijnen. Het weggooien van al die lege plastic flesjes en blikjes, door zowel volwassenen en kinderen, zorgen voor grote problemen. Vogels denken bijvoorbeeld dat dit plastic voedsel is, eten ervan en sterven daarna. Door spuiten met gif sterven bijen en hommels, er komen meer huizen en stenen en in tuintjes komen meer tegels en steeds minder groen en minder voedsel daardoor voor de dieren. We moeten nu echt goed voor onze natuur gaan zorgen.

Help al dat afval uit de natuur te halen en de bijen, hommels en de vlinders er weer in. Helpt u mee zodat Heusden de groenste en bloemrijkste gemeente van de regio wordt, waar zowel mens, bijen, vlinders en vogels blij van worden? In heel Heusden gezellige groene en bloemrijke tuinen, buurten en bermen? Dat kan met uw/jouw hulp.

8-4-2018 © tekst en afb. Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee