08 april 2018 |
0
0

Expositie Mandenmakerij in regio Vlijmen

Heemkundekring Onsenoort opent regelmatig haar deuren in Abdij Mariënkroon om bezoekers een brede kijk te geven op het ambacht van de mandenmaker. In de regio Vlijmen in de jaren vóór WO II beoefend door 800 tot 1.000 inwoners. In de topjaren konden wel 1,5 miljoen manden gevlochten worden.

De Vlijmense mandenmakers gebruikten veel wilgenhout. De expositie toont het hele proces vanaf de wilgentenen in de natuur tot aan het gevlochten eindproduct, die uiteraard ook rijkelijk aanwezig zijn. De expositie is van 13.00 tot 17.00 uur geopend op de zondagen 15 april en 21 mei.

Voor het vlechten van de manden werden vele soorten teenhout gebruikt en de belangrijkste waren: Amerikaantjes (Salix Americana), Zwarte Driebast (Salix Amygdalyne), Duitse Dot (Salix Dasyclados), Kat (Salix Viminalis), Bitter (Salix Purpurea) en Vlaamse Rood Salix Fragilis). Zo zijn er een 200-tal wilgensoorten.

In de jaren ’80 is onder supervisie van Vlijmenaar Harry Verboord, toenmalig voorzitter van de Stichting Wilg en Mand, naast het Biesboschmuseum in Werkendam een wilgentuin aangelegd en in vele veldjes staan daar een 40-tal verschillende wilgensoorten. Die wilgentuin heet nu ‘De Pannenkoek’ en een bezoek is zeer de moeite waard. Het is een 8 ha groot gebied dat voornamelijk bestaat uit wilgen, vlier, riet en water. In het gebied is een wandeling van 2 km uitgezet met een prachtig uitzicht op het Biesboschlandschap. Er is ook een griendark, een vangpijp van een eendenkooi en een schrankkeet van riet, waarin vroeger de griendwerkers verbleven.

8-4-2018 © tekst en foto heemkundekring Onsenoort

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee