27 maart 2018 |
0
0

“Raadslidmaatschap trekt wissel op je leven”

De allerlaatste vergadering van de Heusdense gemeenteraad, bestuursperiode 2014-2018, stond in het teken van afscheid nemen. Vertrekkend raadslid Ans Muskens-de Bont deelde als voorzitter van een commissie die de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden had onderzocht mee dat er geen onrechtmatigheid was geconstateerd, zodat de nieuwe raad op donderdag 29 maart geïnstalleerd kan worden. Het had Zijne Majesteit de Koning behaagd om Thé Herman en Thijs de Laat te onderscheiden met een lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.    

Voor waarnemend burgemeester Roel Augusteijn zit de klus er bijna op. Eind mei komt de Brabantse commissaris van de Koning, Wim van de Donk, de profielschets voor een nieuwe burgemeester in Heusden ophalen. In deze laatste raadsvergadering sprak Augusteijn de 12 vertrekkende raadsleden toe: te weten de heren R. Broos, A. Buijs, H. Vonk, H. Hubben, H. van de Beek, T. de Laat en T. Herman en de dames A. Muskens- de Bont, J. Merkx, D. Rijnders-Huisman en M. de Wild. Mevrouw M. Bruins was wegens ziekte afwezig. “Ik kan me voorstellen dat voor een aantal van u het pijn doet. Toch is het goed dat er verkiezingen zijn, dat er verversing komt van anderen met nieuwe inzichten. Voor de democratie is het belangrijk, die moet levendig blijven. Het raadslidmaatschap is zwaar en trekt een wissel op je leven, op je achterban en familie. Deze raadsperiode heeft zowel mooie dingen als teleurstelling gebracht.”

Vonk en 31 moties

Als opvallende zaken in deze bestuursperiode noemde hij: de decentralisatie van taken van Het Rijk naar de gemeente, die in Heusden “op een goede manier is gelukt”, evenals de opvang van vluchtelingen. “Sommige gemeentes hebben daar enorm mee geworsteld, maar op abdij Mariënkroon zijn ze op goede wijze opgevangen”. Over het vertrek van burgemeester Jan Hamming naar Zaanstad, zei hij: “Dat heeft het hele land beziggehouden en dan weet u wel waar ik op doel”. Daarnaast memoreerde Augusteijn het vertrek van wethouder Hanne van Aart (VVD), die burgemeester in Loon op Zand werd, haar vervanging in het Heusdense door Thom Blankers en het politieke klimaat in onze gemeente dat “politiek-bestuurlijk prima is”. En dat is in het verleden weleens anders geweest. Voor ieder vertrekkend raadslid had hij een persoonlijk woordje, een cadeau en een bos bloemen. Opvallend noemde hij het 1e jaar van het raadslidmaatschap van Han Vonk (D66), waarin Vonk 31 moties had ingediend, die geen van alle werden aangenomen.

Koninklijk onderscheiden

Extra aandacht besteedde de burgemeester aan de heren Thé Herman (Partij Gemeentebelangen) en Thijs de Laat (DMP), vanwege het feit dat ze respectievelijk 12 en meer dan 20 jaar deel uitmaakten van het gemeentebestuur. Raadslid Thé Herman werd omschreven als: “krachtig op de achtergrond, een optimist die midden in de maatschappij staat, een ‘mensenmens’”. Iemand ook die nauwkeurig is in zijn controlerende taak en consciëntieuze manier van omgaan met de inhoud. Herman heeft zich vooral met Ruimtelijke Ordening beziggehouden en ondanks het gegeven dat zijn gezondheid lang niet altijd goed was, op bijzondere wijze van zijn taak gekweten, wat niet onopgemerkt is gebleven, met een koninklijke onderscheiding tot gevolg.

Thijs de Laat begon meer dan 20 jaar geleden zijn ‘loopbaan’ in de politiek als fractieondersteuner, werd raadslid, wethouder en vervolgens weer raadslid. Hij was wethouder in een periode waarin ook een partijgenoot van Augusteijn, Jac Klijs, deel uitmaakte van een college. Zijn volle inzet voor de politiek viel op, evenals zijn verantwoordelijkheidsgevoel en zorg voor continuïteit. “Jij bent een echte partijman”. Dat Thijs de Laat de jeugd bij DMP heeft weten te betrekken, heeft mede geleid tot het succes van DMP bij de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezing, waar DMP met 7 zetels de grootste is geworden. Ook deze voormalige wethouder met onder andere financiën in zijn portefeuille, die goed op de centjes lette, kreeg als beloning een Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.

28-3-2018 © tekst Rieky Schalken, foto’s Marian de Bonth  

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee