29 maart 2018 |
0
0

“Je mag de macht die je hebt niet misbruiken”

“Een bijzondere vergadering”, noemde waarnemend burgemeester Roel Augusteijn van Heusden de beëdiging van 27 raadsleden in de speciale raadsvergadering op donderdag 29 maart. “Ik wens u zeer veel geluk met het feit dat u gekozen bent als volksvertegenwoorder van de gemeente Heusden.”

Augusteijn sprak over “een hoogtepunt in de democratie”, ging in zijn toespraak terug naar het oude Athene, naar de oorsprong van de democratie, waar alle mannelijke burgers mochten deelnemen aan de vergadering. Ook refereerde hij aan het stadje Heusden, waar in 1787 de wieg van de democratie stond. Het opkomstpercentage van 53,16% bij de gemeenteraadsverkiezing is volgens Augusteijn veel te laag. De burger heeft de dure plicht om te gaan stemmen. De wortel van de democratie ligt in de eigen gemeente. Dat de gemeenteraadsverkiezingen niet populair zijn, heeft ook alles te maken met het functioneren van de raad en de beeldvorming van de burgers op het gemeentebestuur, dat ze als “remmend” ervaren. De gemeenteraad zelf moet er alles aan doen om het de burgers zo goed mogelijk naar de zin te maken. Maar ook zorgen voor innovatie, bij de tijd blijven en weten wat er leeft onder de bevolking. “Op de huid van de burgers gaan zitten, want de democratie is zo waardevol. Wij zijn hier voor het behartigen van hun belangen, maar mogen het vertrouwen van mensen niet beschamen.” Een raadslid krijgt te maken met moeilijke zaken, maar het is ook een boeiend vak. “Wij zijn hier in Heusden integer. Je mag de macht die je hebt niet misbruiken. U bent de baas”, sprak hij tot de 27 aanstaande raadsleden, waarvan er 15 op herhaling zijn en 12 nieuwe leden. Vervolgens legden zij allen een eed of gelofte af en klonk het: “Dat verklaar en beloof ik” of “Zo waarlijk helpe God mij almachtig”.

De volgende personen zijn beëdigd:

Van DMP: Martijn van Esch, Kees van Bokhoven, Johan Meesters, Joost Meijer, Jeannette Verhoofstad-Stupers, Ivan van Hemert en Caren Joosten-Kuijs (7 zetels)

Van Partij Gemeentebelangen: Caspar van den Brandt, Annemarie Bok-Geelen, Hüseyin Şimşek, Dries van Delft en Kees Musters (5 zetels)

Van Heusden Transparant: Frans van der Lee, Patrick van der Steen, Louise van der Heijden en Jan Kleian (4 zetels)

Van Heusden Eén: Mart van der Poel, Hannie van den Dungen en Thomas van Os (3 zetels)

Van de VVD: Thom Blankers, Bram Lommers en Carola Couwenberg (3 zetels)

Van het CDA: Jos Levink en Erica van Gessel-Rechters (2 zetels)

Van GroenLinks: Frits ten Cate (1 zetel)

Van D66: Aart Jan Gorter (1 zetel)

Van de PvdA: Ronald Heesbeen (1 zetel)

29-3-2018 © tekst Rieky Schalken, foto’s Marian de Bonth

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee