Expositie ‘De Mandenmakerij Vlijmen’

Haarstegenaar Ad van Heist maakt in 1996 wanden voor een noodwoning in het Belgische vlechtwerkmuseum ‘De Wissen’ in Stokkum- Maasmechelen. Collectie familie van Heist

Vanaf 18 maart opent Heemkundekring Onsenoort regelmatig haar deuren in Abdij Mariënkroon om bezoekers een brede kijk te geven op het ambacht van de mandenmaker.

In de regio Vlijmen in de jaren vóór WO II beoefend door 800 tot 1.000 inwoners. In de topjaren konden wel 1,5 miljoen manden gevlochten worden. De expositie toont het hele proces vanaf de wilgentenen in de natuur tot aan het gevlochten eindproduct, die uiteraard ook rijkelijk aanwezig zijn. Aspecten zoals de locaties van de vele mandenmakerijen met hun karakteristieke schoorstenen, het belang van de export naar Engeland, vaak ook gevuld met groenten en fruit voor de export, de wijze van transport, de toepassing van vlechtwerk in de naoorlogse wederopbouw en het verdwijnen van de mandenmakerij, het wordt allemaal overzichtelijk onder de aandacht gebracht.

Tenslotte wordt ook een indruk gepresenteerd van het werk van de Haarsteegse vlechtkunstenaar Ad van Heist, wiens werk onder meer op de ‘Floriade 1992’ in Zoetermeer en de ‘Wereldtentoonstelling 2005’ in Nagoya te Japan te zien is geweest.

De expositie is van 13.00-1700 uur geopend op de zondagen 18.3, 25.3, 2.4, 8.4, 15.4 en 21.5.

Een groep Vlijmense Mandemakers in het begin van de vorige eeuw. Collectie HKK Onsenoort

11-3-2018 © tekst en foto’s HKK

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee