11 maart 2018 |
0
0

Enorme groei voor Stichting Leergeld

In 2017 deden landelijk duizenden ouders een beroep op Stichting Leergeld voor activiteiten van hun kinderen waarvoor ze zelf de financiële middelen niet hebben. Met steun van Leergeld worden bijvoorbeeld schoolspullen of een sportabonnement aangeschaft. Ruim 103.000 kinderen kunnen daardoor onbezorgd deelnemen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Dit aantal is een stijging van 27 procent ten opzichte van 2016.

Deze groei geldt ook voor Leergeld Heusden, een van de 99 lokale Leergeld stichtingen, die in 2017 actief waren. ‘Wij weten steeds meer kinderen te bereiken die onze hulp goed kunnen gebruiken. Dat is een mooi resultaat. Echter de keerzijde van de medaille is dat er nog steeds zo veel kinderen in armoede opgroeien. In Nederland leven bijna 400.000 kinderen in armoede, dat is een op de negen kinderen’, zegt Gaby van den Biggelaar, directeur van Leergeld Nederland.  ‘Ouders van deze kinderen moeten elke maand opnieuw de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. Onder hen zijn verrassend vaak werkende, soms alleenstaande, ouders. Zij verdienen een laag inkomen doordat zij werken als ZZP-er of in een ‘lage loon’ bedrijf. Door een beroep te kunnen doen op Leergeld hebben zij alvast een zorg minder.’

Volgens Van den Biggelaar is de stijging van 2017 mede te verklaren door de uitbreiding van Leergeld met zestien nieuwe gemeenten. ‘Verder zien we dat veel gemeenten een beroep doen op Leergeld om de extra Klijnsma-gelden voor armoede goed te besteden. Er ontstaan succesvolle initiatieven in samenwerking met gemeenten of bedrijven zoals een ‘schoolspullenpas’, gratis zwemles of een bijdrage voor een laptop. Ook de start van een gezamenlijk Kindpakket-loket in Friesland maakt dat steeds meer ouders ons weten te vinden.’

Heusden
De groei geldt ook voor Leergeld Heusden, een van de 99 lokale Leergeld stichtingen. In 2017 heeft Stichting Leergeld Heusden meer dan driehonderd kinderen, tachtig meer dan in 2016, ondersteund met onder meer de aanschaf van schoolspullen, bijvoorbeeld computer, aanschaf van een fiets, bijdrage voor schoolreis, voetbalschoenen en deelname aan culturele activiteiten. Voorzitter Theo Nelissen: ‘Kinderen die opgroeien in armoede beoordelen de kwaliteit van hun leven met een veel lager cijfer dan kinderen die niet in zo’n situatie opgroeien. Door Leergeld hoeven de kinderen niet langs de kant te staan, maar kunnen ze gewoon meedoen met hun leeftijdsgenootjes.’

11-3-2018 (c) tekst en foto kerstmarkt Leergeld Heusden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee