22 maart 2018 |
0
0

Dorpspartijen halen stevige meerderheid

De voorlopige uitslagen zijn bekend. Grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezing in Heusden is:

  1. Democratische Midden Partij, 24 % van de stemmen, 7 zetels
  2. Gemeentebelangen, 19% van de stemmen, 5 zetels
  3. Heusden Transparant, 14% van de stemmen, 4 zetels
  4. VVD, 11% van de stemmen, 3 zetels
  5. Heusden één, 10% van de stemmen, 3 zetels
  6. CDA, 8% van de stemmen, 2 zetels
  7. GroenLinks, 6% van de stemmen, 1 zetel
  8. D66, 6% van de stemmen, 1 zetel
  9. PvdA, 3% van de stemmen, 1 zetel

Met maar liefst 19 zetels (was 17) hebben de plaatselijke partijen buitengewoon goed gescoord in de gemeente Heusden. De 8 zetels (was 10) die de landelijke partijen behaalden, tekenen daar mager bij af. Opvallend is ook dat de PvdA een zetel inlevert en met iets meer dan 600 stemmen amper de kiesdrempel haalt. Dat de landelijke neergang van de partij en het verlies van een deskundige wethouder als Margo Mulder daarbij een rol spelen, zal duidelijk zijn.

Het is niet zo verrassend dat DMP als grootste partij uit de bus komt. De partij behaalde 2 zetels winst ten opzichte van de vorige verkiezingen. DMP heeft ook een goede campagne gevoerd. Tel daarbij op dat ze 30 personen op de verkiezingslijst had staan, die allemaal hun eigen achterban hebben, dan is het ‘tel uit je winst’. Partij Gemeentebelangen was in 2014 nog goed voor 6 zetels, maar moest bij deze verkiezingen 1 zetel inleveren. Of het ligt aan het gevoerde beleid in de afgelopen 4 jaar of de wat minder uitbundige campagne en verkiezingslijst, is de vraag. Vast staat dat DMP met de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie kan beginnen. Het lijkt er sterk op dat er een voortzetting komt van het bestaande beleid.

22-3-2018 © tekst van de redactie, grafieken gemeente Heusden, cartoon Bob Leenders

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee