03 maart 2018 |
0
1

Aan het woord: lijsttrekker Thom Blankers

Evenals bij de verkiezing van 2014 interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met de verkiezingen voor de gemeenteraad op 21 maart aanstaande.

In iedere aflevering geeft een lijsttrekker een beeld over het wel en wee van zijn/haar partij en komen de belangrijkste onderwerpen van de partij aan bod. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom zijn ze de politiek ingegaan en wat zijn hun drijfveren? Deze keer een reactie van Thom Blankers, lijsttrekker van de VVD Heusden.

Wie bent u?
Mijn naam is Thom Blankers en ik ben 31 jaar geleden geboren in Nieuwkuijk. Opgegroeid in een ondernemersfamilie heb ik een fijne jeugd gehad in ons dorp. Nadat mijn zelfgekozen vervolgopleiding me niet bleek te liggen, heb ik mijn draai gevonden in de studie bestuurskunde. Tijdens mijn studietijd heb ik in Enschede gewoond. Nu woon ik weer met veel plezier in Nieuwkuijk.
Sinds dit najaar ben ik wethouder in Heusden als opvolger van partijgenoot Hanne van Aart. Ik houd me onder andere bezig met de portefeuilles Financiën, Economie, Sport en Personeel & Organisatie. Daarnaast ben ik projectwethouder van Metal Valley in Drunen. Het wethouderschap is een prachtige functie waarin je écht het verschil kunt maken. Ik ga na de verkiezingen dan ook graag door in het college.

Hoe bent u in de politiek terechtgekomen?
Ik ga verantwoordelijkheden niet uit de weg. Als jonge twintiger was ik al bestuurlijk actief bij de plaatselijke voetbalclub. Waarschijnlijk omdat ik in de bestuurskamer meer het verschil kon maken dan op het veld. Toen begon ook al snel de lokale politiek te kriebelen. Hoewel niemand in mijn directe omgeving politiek actief was, voelde het zowel voor mijzelf als mijn omgeving als een logische stap om politiek actief te worden. Bij de Heusdense VVD kreeg ik die kans en al snel werd ik in 2013 benoemd tot lijsttrekker. Met succes: tegen de landelijke trend in wisten we in 2014 verkiezingswinst te scoren. Met drie zetels kwamen we in de raad en mochten we een wethouder leveren. Ik kijk met plezier terug op mijn tijd als commissielid en raadslid.

Waarom een plaatselijke partij?
Op het niveau van de gemeente kun je écht het verschil maken. Een mooi voorbeeld hiervan is het Platform Techniek. Onze bedrijven hebben nu al een tekort aan goede vakmensen. Dit probleem wordt in onze ogen in de toekomst alleen maar groter. Samen met enthousiaste en kundige mensen uit het onderwijs, bedrijfsleven en uit de overheidssector proberen we met het ‘Platform Techniek’ onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar te laten aansluiten. Daarnaast werken we er hard aan om de beeldvorming positiever te maken. Werken in de techniek is in tegenstelling tot wat men vaak denkt innovatief en vakmanschap wordt goed beloond.
Als lokale fractie kunnen we goed inschatten wat nodig is in onze eigen gemeente. Daarnaast kunnen we gebruikmaken van de kennis en ervaring van onze VVD-collega’s elders in het land en geven we onze eigen kennis ook weer door. Dat is een voordeel. De inwoners van onze gemeente profiteren daarvan.

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van uw partij?
Iedereen die kan werken moet werken. Een uitkering is een vangnet en geen hangmat.
Doorzetten van de aanpak van criminaliteit. We wonen hier met zijn allen in een fijne gemeente en dit laten we niet verpesten door een stel (drugs)criminelen. “Niet wegkijken maar aanpakken!”
Ons complete programma is te vinden op VVD Heusden.

Hoe ziet uw partij de samenwerking met andere partijen?
Samenwerken met andere partijen is voor ons heel belangrijk. De afgelopen periode hebben we binnen de coalitie plezierig samengewerkt. En met resultaat! Grote projecten waar al lang over gesproken werd hebben we tot een goed einde weten te brengen. Denk bijvoorbeeld aan centrumplan Vlijmen en aan de Voorste Venne in Drunen.
Voor de periode 2018-2022 sluiten we op voorhand niemand als samenwerkingspartner uit en we doen graag mee in een coalitie. Echter, alleen als we daarin ook een duidelijk VVD-geluid kunnen herkennen.

Heeft uw partij inwoners gevraagd om mee te denken en met suggesties te komen voor het verkiezingsprogramma?
Zeker! We zijn actief de straten op geweest om inwoners te vragen wat er in hun ogen beter kan. “We wonen hier eigenlijk wel lekker’, was een veelgehoorde reactie. Verder hebben we met veel maatschappelijke organisaties koffie gedronken. Vanuit deze acties hebben flink wat punten ons verkiezingsprogramma bereikt. Overigens staan wij altijd open voor suggesties en reacties van inwoners.

03-03-2018 (c) tekst Thom Blankers, foto Marian de Bonth

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee