01 maart 2018 |
0
0

Aan het woord: lijsttrekker Martijn van Esch

Evenals bij de verkiezing van 2014 interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met de verkiezingen van de gemeenteraad op 21 maart aanstaande.

In iedere aflevering geeft een lijsttrekker een beeld over het wel en wee van zijn/haar partij en komen de belangrijkste onderwerpen van de partij aan bod. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom zijn ze de politiek ingegaan en wat zijn hun drijfveren? Deze keer een reactie van Martijn van Esch, lijsttrekker van DMP Heusden.

Wie bent u?
Mijn naam is Martijn van Esch en ik ben 39 jaar. Samen met mijn gezin woon ik nu 7 jaar in Haarsteeg na vele jaren in Vlijmen gewoond te hebben. Ik ben getrouwd met Wendy van Oijen en vader van drie opgroeiende kinderen Jelle (10), Guusje (9) en Tijs (6). Ik werk als manager bij de Rabobank. Als vrijwilliger ben ik samen met mijn gezin op veel plekken actief. Op basis van die ervaringen weet ik dat door dingen samen te doen er veel bereikt kan worden.
Ik ben er trots op dat ik lijsttrekker mag zijn van DMP Heusden met een schitterende kandidatenlijst met 30 prima kandidaten. Het bewijs dat DMP Heusden een echte lokale partij is waarin jong en oud, man en vrouw en alle kernen vertegenwoordigd zijn en zich thuis voelen. Dit geeft, samen met een ijzersterk verkiezingsprogramma, veel vertrouwen richting de gemeenteraadsverkiezingen.

Hoe bent u in de politiek terechtgekomen?
Ik was altijd al maatschappelijk geïnteresseerd en nogal nieuwsgierig. Door Thijs de Laat (oud-wethouder) ben ik bij DMP Heusden betrokken geraakt. Als ik denk dat dingen beter kunnen dan vind ik het belangrijk er ook zelf iets aan te doen, ook voor de politiek. Voordat ik raadslid werd heb ik acht jaar als voorzitter van DMP gewerkt aan verbreding en verjonging. Dus zorgen dat je als lokale partij alle kernen van de gemeente Heusden vertegenwoordigt en zorgen dat je een afspiegeling bent van de Heusdense samenleving.
De afgelopen vier jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. In crisistijd hebben we als DMP Heusden een verstandig beheer van de gemeentelijke portemonnee gevoerd. Daarnaast zijn de transities in de zorg in Heusden zacht geland. Ook zijn langlopende projecten eindelijk van de grond gekomen. Denk hierbij aan het plein in Vlijmen en de Voorste Venne.

Waarom een plaatselijke partij?
Het gaat om dingen voor elkaar krijgen. Verstandig omgaan met de centen van iedereen en de mensen in Heusden als uitgangspunt nemen. Resultaten behalen door het samen te doen. DMP is niet gebonden aan een kleur of aan een ideologie en kan daarom gaan voor pragmatische oplossingen.

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van uw partij?
Wij werken met vijf pijlers. Zie ons verkiezingsprogramma www.dmpheusden.nl. De pijlers zijn allemaal belangrijk, maar twee belangrijke speerpunten in de dagelijkse politieke praktijk zijn: het centraal stellen van de inwoners en de kernen van onze gemeente Heusden. Daar ligt de basis. Daarnaast een duurzaam financieel beleid nu én op de lange termijn. Het gaat om de lokale belangen van de inwoners van Heusden.

Hoe ziet uw partij de samenwerking met andere partijen?
Naast gewaardeerde ouderen zijn er ook de vele jongeren binnen DMP. DMP heeft ruim vijftig leden en een Jong DMP-afdeling. Met vijf raadsleden is DMP momenteel de tweede partij in Heusden en het doel is te groeien, want we zijn een ambitieuze partij. Een brede achterban is hierbij onontbeerlijk. Samenwerken ook. Zeker voor een partij die het belang van het lokale hoog in het vaandel heeft staan en er wil zijn voor alle mensen, zonder uitzondering. Wij zijn altijd op zoek naar een werkbaar en geloofwaardig compromis. Daarbij wil DMP graag besturen, invloed uitoefenen, dingen beter maken. Dat is het vertrekpunt. DMP Heusden behoort vanaf 2010 tot de coalitie. Wij werken dan ook graag samen met andere partijen.

Heeft uw partij inwoners gevraagd om mee te denken en met suggesties te komen voor het verkiezingsprogramma?
Waarom niet?

Hebt u ideeën ontvangen en wat hebt u ermee gedaan?
Absoluut! Niet alleen bij het samenstellen van het verkiezingsprogramma; dit is een doorlopend proces geweest de afgelopen jaren. We zijn vooral nieuwsgierig geweest naar de mening van alle inwoners van Heusden. Wij nemen iedereen serieus. Door ‘Denk mee met DMP’-sessies in de verschillende kernen en Jong DMP-bijeenkomsten hebben we invulling gegeven aan onze slogan: Samen doen, samen sterk! De ideeën hebben een plek gekregen in het programma.

01-03-2018 (c) tekst Martijn van Esch, foto Marian de Bonth

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee