Jos Levink, CDA
03 maart 2018 |
0
0

Aan het woord: lijsttrekker Jos Levink

Evenals bij de verkiezing van 2014 interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met de verkiezingen voor de gemeenteraad op 21 maart aanstaande.

In iedere aflevering geeft een lijsttrekker een beeld over het wel en wee van zijn/haar partij en komen de belangrijkste onderwerpen van de partij aan bod. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom zijn ze de politiek ingegaan en wat zijn hun drijfveren? Deze keer een reactie van Jos Levink, lijsttrekker van CDA Heusden.

Wie bent u?
Ik ben Jos Levink, 60 jaar, ben getrouwd met Annelies, heb vier kinderen en ben de trotse opa van Saar. Ik ben bedrijfsadviseur. Als hobby doe ik aan hardlopen en speel ik fagot bij de harmonie. Naast mijn werk en de politiek heb ik nog enkele bestuursfuncties, want ik vind het heel belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn.

Hoe bent u in de politiek terechtgekomen?
In 2000 was ik voorzitter van hockeyvereniging VMHC. We moesten toen bij de politiek hard knokken voor een nieuw kunstgrasveld. Omdat ik al politiek geïnteresseerd was, ben ik toen zelf ook in de politiek beland. Ik zit sinds 2002 in de gemeenteraad van Heusden.

Waarom het CDA?
Het CDA is een partij ‘voor het volk en door het volk’. Dat spreekt mij erg aan. Het CDA doet op iedereen een appél om de aarde goed door te geven aan volgende generaties. We zijn met ons allen verantwoordelijk voor een goede en duurzame samenleving. We leven niet alleen voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven. Daarom is ‘Mensen samenbrengen!’, de slogan van ons verkiezingsprogramma, ook zo belangrijk. Het is hierom dat ik mij echt thuis voel bij het CDA.

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van uw partij?
De eerste is: mensen samenbrengen. Dat kan door groepen inwoners een collectieve verantwoordelijkheid te geven in de vorm van samenwerkingsverbanden zoals een burgerplatform, ‘buurt bestuurt’, energie- of zorgcoöperaties en sociale ondernemingen. Deze vormen van lokale samenwerking kunnen worden aangemoedigd door ruimte, budget en zeggenschap te geven. En óm te kunnen samenkomen vindt het CDA het belangrijk dat elke wijk of kern meerdere ontmoetingsplaatsen behoudt of krijgt. In Heusden Vesting kan dat bijvoorbeeld door behoud van de voormalige mavo voor sociaal-culturele activiteiten.
CDA Heusden heeft tegen het GOL gestemd omdat niet duidelijk is wat deze plannen rond de A59 betekenen voor de woonstraten in de aangrenzende kernen en wijken. En er is te weinig naar de inwoners geluisterd. Het CDA vindt dat de GOL-plannen zo moeten worden aangepast dat de leefbaarheid in de hele gemeente ten aanzien van verkeer, veiligheid, geluid en fijnstof wordt gegarandeerd. Tevens dient het noord-zuidlandbouwverkeer over of onder de A59 goed geregeld te worden.

Hoe ziet uw partij de samenwerking met andere partijen?

Het CDA is de grootste landelijke partij in de gemeenteraad van Heusden. Daarom willen wij graag de gesprekken voor de coalitievorming aangaan met als doel dat het CDA deel gaat uitmaken  van de coalitie. Wij sluiten op voorhand geen enkele partij uit om een coalitie mee te vormen. CDA Heusden heeft uitgebreide contacten bij de provincie, in Den Haag en in Brussel. Dit is een belangrijke aanvulling die het CDA kan bieden in een coalitie met lokale partijen.

Heeft uw partij inwoners gevraagd om mee te denken en met suggesties te komen voor het verkiezingsprogramma?

Ons verkiezingsprogramma is vooral het resultaat van de inbreng van onze lokale leden. Onze leden weten heel goed wat er in hun directe leefomgeving bij eenieder speelt. En daar vinden zij ook wat van. Daarnaast hebben wij gesproken met meerdere maatschappelijke organisaties. Het verkiezingsprogramma is vervolgens tijdens een algemene ledenvergadering vastgesteld. Verkiezingsprogramma CDA Heusden

Hebt u ideeën ontvangen en wat hebt u ermee gedaan?
Jazeker, veel ideeën. Vooral ook voor een goed seniorenbeleid, en daar willen we ons sterk voor maken. De eenzaamheid onder ouderen is een steeds groter wordend probleem. Met huisbezoeken willen we zicht krijgen op die eenzaamheid, wat we met een buddyproject te lijf willen gaan. En het is belangrijk om gezond en vitaal oud te kunnen worden. Daarom willen wij in Heusden een consultatiebureau voor ouderen realiseren. Eén keer per jaar krijgen ouderen dan een uitnodiging om langs te komen. Naast het doornemen van een vragenlijst worden er dan metingen gedaan zoals van bloeddruk, bloedsuiker, cholesterol en gehoor.

03-03-2018 (c) tekst Jos Levink, foto Marian de Bonth

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee