26 februari 2018 |
0
0

Op excursie bij Afvalstoffendienst ‘s-Hertogenbosch

Op vrijdag 9 maart organiseert de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een excursie naar de Afvalstoffendienst in ’s-Hertogenbosch. Doel is met eigen ogen zien hoe het afval van de gemeente Heusden daar wordt ontvangen en verwerkt. Het is de eerste activiteit in een serie van de natuur- en milieuvereniging met als onderwerp ‘Afval’. 

 

Schaarse grondstoffen

De gemeente Heusden is vorig jaar begonnen met omgekeerd inzamelen. Er zijn zeker tien verschillende afvalstromen; onder andere PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons), GFT (groente-, fruit- en tuinafval), papier, glas, textiel, batterijen en apparaten. Al deze stromen worden verwerkt en voor een groot gedeelte gerecycleerd. Alleen het restafval, het grijze afval genoemd, wordt verbrand. Afval betekent dat grondstoffen zijn verbruikt. De realiteit is dat steeds meer grondstoffen schaars raken. Het is dus zaak om gebruikte grondstoffen te hergebruiken. Dit is beter voor het milieu en ook voor je portemonnee.

 

Inzicht in nut van scheiden

In het komende jaar gaat de natuur- en milieuvereniging de afvalstromen volgen. Dat betekent dat ze kijkt naar waar het afval naar toegaat en wat er uiteindelijk weer van gemaakt wordt. Het doel daarvan is je meer inzicht te geven in het resultaat van afvalscheiding en zo minder restafval te krijgen. Ook zal er aandacht besteed worden aan hoe je de totale hoeveelheid afval kunt verminderen en de manier waarop burgers en bedrijven daar een bijdrage aan kunnen leveren. De natuur- en milieuvereniging organiseert in dit kader een aantal excursies, lezingen en workshops.

Interesse?

Deze eerste rondleiding, die ruim een kilometer lang is, voert over het terrein van de Afvalstoffendienst en zal ongeveer twee uur duren. Het is raadzaam om bij de keuze van je kleding en schoeisel rekening te houden met het risico van vuil worden.

Belangstellenden voor deze interessante excursie worden tussen 15.45 en 16.00 uur bij de Afvalstoffendienst aan de Titaniumlaan 1 in Den Bosch verwacht. Deelname graag wel van tevoren melden via pr@natuurenmilieuheusden.nl, met opgave van (mobiel) telefoonnummer en aantal personen. Dat laatste in verband met het aantal benodigde rondleiders. Als je interesse hebt in carpoolen, vermeld dat dan ook en uiteraard je adres. Voor meer informatie kijk ook op: www.natuurenmilieuheusden.nl.

26-2-2018 © tekst NMV/HalloHeusden, foto’s Afvalstoffendienst ‘s-Hertogenbosch

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee