DMP: Artikel 61 vragen over gelijke kansen op de woningmarkt

Geacht college,

Op dit moment bereiken ons signalen dat er met betrekking tot verschillende nieuwbouwprojecten sprake is van koppelverkoop. Gevolg is dat de kansen op de commerciële woningmarkt niet voor iedereen gelijk zijn. De oplossing is simpel: bij uitgifte altijd de loting laten verrichten door een notaris.

Wat is er aan de hand?
Binnen de gemeente Heusden zijn er momenteel verschillende woningbouwprojecten. De woningmarkt raakt momenteel overspannen. Er is vaak meer vraag dan aanbod. Makelaars hebben het drukker dan ooit. Consumenten, die graag een woning willen, staan regelmatig met de rug tegen de muur. Er bereiken ons signalen dat wanneer makelaars naast het verkopen van huizen tevens adviseren ten aanzien van hypotheken, er bepaalde klanten worden voorgetrokken.  Mensen die geïnteresseerd zijn in een woning krijgen een intake. Tijdens dit gesprek wordt gepolst waar ze hun hypotheek willen sluiten en bij doorstromers wordt onderzocht bij welke makelaar ze hun bestaande woning in de verkoop willen zetten. Tijdens het gesprek laat de verkopende partij klanten soms voorzichtig, maar soms ook behoorlijk direct, doorschemeren dat ze meer kans maken op de woning als ze de hypotheek en de verkoop van de huidige woning bij de verkopende makelaar regelen. Projectontwikkelaars en makelaars maken zich in bovenstaande situatie schuldig aan (gedwongen) koppelverkoop.

Vragen aan het college

Bent u bekend met de huidige overspannen situatie op de woningmarkt en heeft u de signalen van (gedwongen) koppelverkoop ook ontvangen?

Ziet u de gemeente Heusden als een partij die dit soort praktijken kan voorkomen?

Bent u bereid om bij de uitgifte van woningen of kavels af te dwingen dat de projectontwikkelaar of makelaar altijd een notaris de loting te laten verrichten, met als doel eerlijke kansen voor alle potentiele klanten? Bent u bereid om deze voorwaarde bij toekomstige woningbouwprojecten te stellen?

Heeft u in het verleden de voorwaarde gesteld dat er bij nieuwbouw altijd geloot wordt via een notaris. Klanten moeten immers vrij zijn om zelf te kiezen bij welke partij ze hun woning willen verkopen en waar ze de hypotheek willen sluiten.

Bent u bereid om er bij huidige woningbouwprojecten op aan te dringen dat de uitgifte van de woningen via een notaris te laten verloten?

Graag vernemen wij uw reactie.

Hartelijke groet, namens de fractie DMP Heusden, Martijn van Esch, fractievoorzitter

11-2-2018 (© archieffoto bestemmingsplan Victoria Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee