01 februari 2018 |
0
3

“Van groot belang dat Het Run openblijft”

N-Joy, de exploitant van buitenzwembad Het Run in Drunen is officieel failliet. Dat houdt onder andere in dat de start van het nieuwe zwemseizoen in mei in gevaar komt. Het zwembad kent diverse groepen vaste gebruikers die eigenlijk niet zonder dit fraaie buitenbad kunnen. Zij maken zich grote zorgen over de continuïteit van het bad en houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. De politiek buigt zich momenteel over het voortbestaan van het bad. HalloHeusden sprak met een aantal gebruikers en is verrast door de grote populariteit onder de gebruikers van het bad.  

Joke van Dam is secretaris van de EHBO-vereniging Drunen-Elshout. Deze vereniging houdt jaarlijks een grote oefening samen met de brandweer en de ambulance. In het verleden gebeurde dat bij Het Run, maar vanwege de onzekerheid omtrent het voortbestaan van het bad is de vereniging volgens haar uitgeweken naar de nieuwe sporthal Dillenburcht.

Sociale contacten

Dries van Delft (71) is -vermoed ik- een van de meest enthousiaste gebruikers van Het Run. In het seizoen dat volgens Dries rond 30 april start ligt hij iedere dag van 7.00 tot 8.00 uur, behalve op zaterdag en zondag omdat het bad dan pas om 10.00 uur open is, in het zwembad om zijn baantjes te trekken. Daar heeft hij diverse redenen voor. “Het is belangrijk voor de gezondheid van mensen, je bent in beweging en je hebt sociale contacten. Zwemmen is één van de beste sporten, omdat alle spieren in beweging komen.”

Al 46 jaar trekt hij er zijn baantjes, in gezelschap van zijn kinderen tijdens hun lagere schooljaren en nu van zijn kleinkinderen. “Ik sla eigenlijk bijna nooit over en sta te popelen ’s morgens om 7.00 uur als het bad opengaat.” Soms gaat hij in het weekend nog zwemmen in de Haarsteegse Wiel, maar dat is niet ideaal omdat er geen voorzieningen zijn. “In heel de buurt kun je nergens goed buiten zwemmen.” De winter komt Van Delft door met twee keer per week zwemmen in Die Heygrave. Het Run openhouden kost volgens hem 350.000 euro per jaar. De gemeente dacht 2 ton per jaar te kunnen bezuinigen. Dat lukt niet. “Het is zo’n belangrijke voorziening die slechts 3 euro per inwoner kost.”

 

Grote groep vaste gebruikers

Tot de dauwzwemmers behoort ook Johan Verhoeven. Iedere ochtend tijdens Het Run-seizoen is hij in het bad te vinden. Tot 2000 was hij voetbalscheidsrechter en deed hij aan hardlopen. In dat jaar kreeg Johan een nieuwe heup en volgde het advies op om te gaan zwemmen. Buiten het seizoen zwemt hij enkele keren per week in het Waalwijkse overdekte zwembad. “Als je ziet hoeveel Drunense mensen daar zwemmen!” Een groot aantal van die groep, op hoogtijdagen zo’n 80 man, ligt in het buitenseizoen in Het Run, waarvan ook Verhoeven vurig hoopt dat het blijft bestaan. In een beperkte openstelling van 2 maanden ziet hij niets, al was het alleen al vanwege de kosten die ermee gemoeid zijn.

 

Schoon zwembad

“Ontzettend jammer”, zou mevrouw D. Klerks het vinden als Het Run gesloten moet worden. Zij zwemt iedere morgen, al vanaf de opening, in dit bad. “Er zijn echt heel veel mensen die er elke morgen komen. Badmeester Marius is gewoon een hartstikke goed aanspreekpunt voor de zwemmers. Die was er ook iedere dag. Het is ook een geweldig zwembad. Het trekt zelfs mensen uit Tilburg aan, omdat het water is er zo schoon is. Het zou echt héél jammer zijn als het gesloten wordt. Iedere sportaccommodatie kost toch geld”, zegt mevrouw Klerks die de ontwikkelingen nauwlettend volgt, een hartstochtelijk pleidooi houdt voor het openhouden van het bad en uiteraard hoopt op een goede afloop.

Gastvrije ontvangst

Lieke Waarts, die ook al 20 jaar zwemt in Het Run, was een paar dagen weggeweest. “Tot mijn ontsteltenis zag ik dat er allerlei vervelende ontwikkelingen waren omtrent Het Run. Ik heb me best wel boos gemaakt op de gemeente, omdat ik vind dat die het mogelijk moet maken dat we voor een redelijke prijs kunnen zwemmen. Een zwembad kost nu eenmaal geld, maar het levert ook heel veel op, op het gebied van gezondheid en ontspanning. En het is ook goed voor de sociale contacten. Vorig jaar hadden we ook zo’n geweldige badmeester (Marius, R.S.), die ontzettend gastvrij was, die je als een vip behandelde en vroeg bijvoorbeeld of je lekker gezwommen had. Dat mag echt weleens gezegd worden.”

 

Artrose en cardiovasculaire aandoeningen

Huisarts Connie Engelenburg wijst op het grote belang van zwemmen in een buitenbad, met name ook voor oudere mensen. “Je moet wel een drempel over, maar als je eenmaal gewend bent om buiten te zwemmen, dan wil je niet anders meer.” Voor elke leeftijd van mensen is zwemmen volgens haar een goede bewegingsvorm. “Omdat je deze tak van sport tot op hoge leeftijd kunt beoefenen en het is goed is voor mensen met bijvoorbeeld artrose en cardiovasculaire aandoeningen is zo’n bad van groot belang. Zelfs mensen die niet of moeilijk kunnen lopen hebben er baat bij. Als ze het leuk vinden, kunnen ze het ook lang volhouden. Ook belangrijk is dat het geen extreem dure sport is, die voor iedereen haalbaar is. Eigenlijk is er geen betere methode om op hoge leeftijd nog aan lichaamsbeweging te doen. Voor deze doelgroep zijn er praktisch geen voorzieningen en daar komt nog bij dat het bad in een prachtige omgeving ligt en door bijvoorbeeld het koffiedrinken na afloop ook mensen uit hun isolement haalt. Het is echt van groot belang dat het bad openblijft.”

1-2-2018 tekst Rieky Schalken, cartoon Bob Leenders, archieffoto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee