19 januari 2018 |
0
0

Terug in tijd van Tachtigjarige Oorlog

Met Spaans- en Nederlandstalige muziek, een lezing én een stadswandeling met historische terugblik op de Tachtigjarige Oorlog, gaat de vesting Heusden op 9 februari 450 jaar terug in de tijd. Het Ralph Sordo Choir gaat het podium van de Grote- of Catharijnekerk op met streekarchivaris Hildo van Engen. Gezamenlijk voeren zij u terug naar deze ‘Opstand’, een ingrijpende periode uit onze vaderlandse geschiedenis. Voorafgaand hieraan kunt u deelnemen aan een stadswandeling, onder leiding van Van Engen, waarin hij vertelt over het effect van de Tachtigjarige Oorlog op het vestingstadje.   

Vierhonderdvijftig jaar geleden, in 1568, begon de Tachtigjarige Oorlog. Onder invloed van Willem van Oranje kwamen steeds meer Nederlanders in opstand tegen het Spaanse gezag. De Opstand leidt uiteindelijk tot de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor het Ralph Sordo Choir vormt dit de aanleiding voor het bijzondere project ‘Opstand!’.

Prent van een kerk waar de beeldenstorm in volle gang is. Heiligenbeelden worden neergehaald en stukgeslagen. © Afbeelding Rijksmuseum Amsterdam

Onder leiding van de Spaanse dirigent Enrique López-Cortón zingt het Ralph Sordo Choir muziek uit die tijd; prachtige late Renaissancemuziek van Spaanse componisten zoals Victoria, Lobo en Guerrero. Maar ook werk van Rogier, Mateo Romero (Mathieu Rosemarin) en andere componisten uit de Nederlanden die in Spaanse dienst werkten. Ook laten ze enkele geuzenliederen horen, zoals het Wilhelmus, dat volgens de organisatoren in de originele versie een opzwepend strijdlied is.

In de lezing door streekarchivaris Hildo van Engen schetst hij de Opstand en de Tachtigjarige Oorlog in Brabant en in Heusden.

Van Engen doet dat aan de hand van het roerige familieverhaal van de beroemde musicus Jacob van Eyck, die dit jaar in het kader van ‘7 eeuwen Heusden’ in de maand oktober op grootse wijze herdacht wordt.

Hildo van Engen © foto part. coll.

Toegangskaarten

Het Ralph Sordo Choir met dirigent Enrique López-Cortón, Klaas van Slageren op trombone en José Gomes op dulciaan (blaasinstrument uit renaissance) treedt op in de Grote- of Catharijnekerk in Heusden-vesting op vrijdag 9 februari, aanvang 20.15 uur. Meer informatie en reserveren van toegangskaarten voor dit optreden, met lezing van Hildo van Engen, á € 12,50, jongeren en studenten € 7,50, is mogelijk via www.ralphsordo.nl.

Stadswandeling

Voorafgaand aan dit evenement wordt er van 16.00 tot 17.30 uur een stadswandeling gehouden onder leiding van streekarchivaris Hildo van Engen. “Hij laat daarin zien hoe de Tachtigjarige Oorlog zijn stempel heeft gedrukt op de stad Heusden. Bij het reserveren van kaarten voor het concert en de lezing, kun je aangeven of je ook aan de stadswandeling wilt deelnemen”, aldus het Heusdens Buro voor Toerisme dat de stadswandeling organiseert.

19-1-2018

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee