La Corbeile doet grenzen vervagen in Kulturhus

Overdagkoor La Corbeille bracht onder leiding van Annemieke Kamphuis een muzikale vertelling. Het thema ‘Grenzeloos’ maakte dat een groot aantal deelnemers over de eigen grenzen durfde te stappen.

Gastvrij Kulturhus
Het koor moest uitwijken naar het Kulturhus in Kerkdriel vanwege de verbouwing van De Voorste Venne in Drunen. Deze noodgreep pakte uit als een gouden greep. De gastvrije omgeving binnen Zorgcentrum De Leyenstein gaf alle aanwezigen letterlijk en figuurlijk een warm gevoel. Het publiek bestond niet alleen uit de eigen aanhang maar ook uit (dorps) bewoners. Er werden extra stoelen aangesleept om de circa 250 toehoorders een plekje te geven.

Trotse dirigent
Links voor in de zaal de piano en een klein ensemble dat de naam Ratatouille blijkt te dragen. Rechtsvoor staat een scherm opgesteld. Het duurt even voor alle bezoekers binnen zijn maar dat lijkt niemand te deren. De gezichten staan alleen maar op standje ‘blijde verwachting’. En geduld wordt beloond zal later blijken. Annemieke opent: “Met trots” zegt ze “want wat hebben er veel mensen hun schouders onder deze bijzondere uitvoering gezet.” En dan mag Roos van Dijk in haar dooie eentje het spits afbijten met een vertolking van het lied ‘Heal the world’. Om mij heen hoor ik hier en daar mensen zachtjes mee neuriën.

Samenspraak
Liederen, gedichten en beelden opgenomen in een verhaal. Dat is nog niet zo makkelijk. Toch heeft Theo Hermann, koorlid en schrijver, het voor elkaar gekregen met als rode draad de levensweg van het jongetje Cor Beien. Soms met een kwinkslag, soms serieus en af en toe wat erg kort door de bocht. Maar het was ook niet de bedoeling dat de gesproken tekst de overhand zou krijgen. Daarom is het erg leuk dat Ratatouille het af en toe overneemt en aardige, verrassend zuiver gespeelde stukjes muziek ten gehore brengt. Theo vertelt het verhaal zelf in samenspraak met Hannelies de Nijs, eveneens lid van het koor. Andere koorleden dragen een toepasselijk gedicht voor. Sommigen nemen zelfs stukjes acteerwerk op zich, te zien in korte filmpjes op het scherm.

Sympatieke bariton
Het thema vluchtelingen komt aan de orde en de vertellers constateren wrang dat vooral kinderen weer de dupe zijn. Even een stukje zware tekst over oorlog, doden en wel of niet vluchten, waarna koor, orkesten en solisten het overnemen met ‘Zing dan’ van Nino Rota dat de vreugde weer terugbrengt in de zaal. Voor het volgende lied, met de sympathieke baritonsolist Michiel Standaert in de hoofdrol, vouwen de koorleden hun mappen dicht met als resultaat een veel betere samenklank en goed verstaanbare tekst. ‘Something inside so strong’ van Laby Ciffre heeft dan ook een bemoedigende en bijna spirituele boodschap die alle mensen aanspreekt.

Llena de musica
Na veel omzwervingen komt Cor Beien weer terug in zijn vaderland. Hij heeft ontdekt dat muziek, en vooral zelf zingen, altijd helpt bij tegenslag. Daarom heeft hij een koor opgericht ‘La Corbeille’. Zo zijn we weer terug bij het begin. We vernemen het van Cor ‘zelf’ in een interview geprojecteerd op het beeldscherm. Dat doet hij goed, die ‘oude acteur’ die zijn vroegere ‘vak’ nog niet verleerd is. “Mi vida está llena de musica, my life is a melody” zingt het koor tweetalig.

Na nog een slotlied, bloemen en een toegift zit het erop. Een fijne uitvoering die intensieve voorbereiding en grote toewijding gekost heeft, maar ook veel mensen en hun kwaliteiten bij elkaar heeft gebracht en grote waardering kreeg van het enthousiaste publiek.

Overdagkoor La Corbeille repeteert wekelijks op donderdagmiddag van 13.30 tot 15.30 in de kapel van Ontmoetingscentrum ‘De Hop’, Pastoor van Akenstraat 30 in Vlijmen. Loop eens binnen tijdens een repetitie of kijk voor informatie op www.binnenbrabant.nl. Het Ensemble Ratatouille staat onder leiding van Lenie Buijs. De repetities zijn op woensdagavond van 19.30 tot 20.30 in het Kunstencentrum in Waalwijk.

29 januari 2018, Tekst Annelies van der Sanden Foto’s Marian de Bonth

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee