16 januari 2018 |
0
0

Geerpark maakt kans op Duurzaam Bouwen Award

Nieuwbouwwijk Geerpark in Vlijmen is genomineerd voor de Gouden Kikker Award. Deze Duurzaam Bouwen Award wordt toegekend aan projecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

 

Duurzaam tot in het DNA

De nominatie van Geerpark is voor initiatiefnemers Wooncorporatie Woonveste en gemeente Heusden de kroon op het werk afgelopen jaren. Wethouder Mart van der Poel: ‘We zijn enorm trots op waar we nu staan. Na jaren vanvoorbereiding, inspanning en doorzettingsvermogen is Geerpark een écht duurzame wijk geworden.’ De lat voor deze gebiedsontwikkeling lag van meet af aan hoog. ‘Ook tijdens de economische crisis hebben we vastgehouden aan onze hoge ambitie voor een integrale, duurzame aanpak. Dat zie je niet alleen terug in de woningen die zelfvoorzienend zijn, ook de natuurlijke inrichting van de wijk en de openbare ruimte laten zien dat duurzaamheid in het DNA van Geerpark zit.’

Geen gas meer in de wijk

Projectverantwoordelijke Daniël Duyvestijn van Woonveste: “Geerpark is zo’n beetje halverwege. Het is mooi om te zien dat de hoge ambities waarmee wij jaren geleden met Geerpark begonnen –gasloos en energieneutraal bouwen- nu landelijk de nieuwe standaard lijkt te worden. Ik ben ervan overtuigd dat – hoe klein ook – wij daar met Geerpark een positieve bijdrage aan hebben geleverd.” In de wijk zijn inmiddels verschillende projecten gerealiseerd. Recent is gestart met de realisatie van een deelgebied waarin ruim 200 nul-op-de-meter woningen worden gerealiseerd. Zowel sociale huur, vrije sector huur als koop.

 

Ruimte voor bewoner en natuur
In Geerpark is duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar. Er is aanbod in alle prijsklassen. De uitstraling van de woningen in de wijk en ook de techniek in de woning sluit aan bij de behoefte van de bewoners. Bovendien is er veel aandacht voor natuur en biodiversiteit, zoals; een groot park met boomgaard, nestkasten geïntegreerd in de woningen en een waterslinger in de wijk voor de opvang van hemelwater. Ook voor de inrichting van de openbare ruimte is duurzaamheid het leidende principe. De auto is ‘te gast’ door het ontwerp van smalle straten, de erfscheidingen tussen de woningen zijn groen en de materialen milieuvriendelijk. Bovendien is er veel aandacht voor natuur en biodiversiteit, zoals een groot park met boomgaard, nestkasten geïntegreerd in de woningen en een waterslinger in de wijk voor de opvang van hemelwater.

 

Proeftuin voor duurzaamheid

Geerpark heeft de afgelopen jaren tal van mensen en bedrijven geïnspireerd. Het gebied was een aantal jaar proeftuin van duurzaamheid voor de provincie Noord-Brabant en gold als een van de Excellente Gebieden van RVO voor innovatieve bouwmethoden en technieken voor energiezuinig bouwen. Ook besteedt Geerpark veel aandacht aan kennisdelen. Voor veel gemeenten, corporaties en ontwikkelaars is Geerpark een voorbeeldproject vanwege de vernieuwende aanpak.

 

Andere genomineerden voor de award zijn het Amsterdamse woonwerkgebouw Patch22 en het Waterschapshuis Zuiderzeeland. Op 1 februari is de uitreiking op het Duurzaam Gebouwd Congres 2018. De Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van ABC Nova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd. Ze bieden corporaties, bouwers en gemeenten de mogelijkheid om zich te profileren met ambitieus beleid of bijzondere projecten. Lees meer op: www.duurzaambouwenawards.nl.

 

Geerpark 

In Geerpark ben je omringd door het groen. Het is een heerlijke plek om thuis te komen na een drukke dag werken, of om lekker te gaan wandelen, ontspannen en de natuur in en om de wijk te ontdekken. Kinderen struinen over het Laarzenpad, zoeken beestjes in de Waterslinger en snoepen van het fruit uit de boomgaard. Het spelen is er een echt avontuur. De voorzieningen in het dorp Vlijmen en met Den Bosch om de hoek zijn dichtbij. Geerpark is geen gewone woonwijk. Maar één van de meest duurzame van Nederland. De woningen zijn comfortabel en energiezuinig, met mooie duurzame materialen en zonnepanelen op het dak. Volledig gebouwd voor de toekomst. De eerste bewoners voelen zich er al helemaal thuis, samen in een hofje of vrijer op een zelfbouwkavel. Meer weten over Geerpark? Kijk op www.geerpark.nl.

 

16-1-2018 © tekst en foto’s afd. communicatie Geerpark

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee