11 januari 2018 |
0
0

Een in capsule verpakte lach

Lachen is gezond, zo geldt de algemene opvatting. Een bulderende lach, een schaterlach, een glimlach, of zomaar een lachbui zijn zo van die geluksmomenten die deze stelling bevestigen. Hoe krijg je mensen aan het lachen? Enkele voorbeelden: een feestje organiseren, een goeie mop vertellen, een cabaretvoorstelling bijwonen, kietelen en meer van dit soort activiteiten. Tenzij men zich doodlacht, kan men stellen dat deze soorten gevrijwaard zijn van schadelijke gevolgen.

De nieuwste vorm van opwekkende lachlust zit verborgen in een capsule met gas waarmee men onder andere slagroomspuiten vult. De scheikundige naam is N2O, maar meestal wordt dit gas aangeduid met de naam lachgas. Dit werd in het verleden toegepast als narcosemiddel bij chirurgische ingrepen. Opgesloten in capsules is dit gas tegenwoordig gewoon in de supermarkt te koop. Uiteraard met het doel daarmee slagroom te verrijken. Maar er zijn meer toepassingsmogelijkheden.  Als je zo’n capsule leeg laat lopen in een ballonnetje en de inhoud daarvan voorzichtig inademt dan heeft dit een geestverruimende werking tot gevolg. Je zou kunnen spreken van een nieuwe vorm van drugs.

Dit is niet onopgemerkt gebleven door onze experimenterende jongeren. Weliswaar heeft de  inname van een capsule N2O een kortstondige werking tot gevolg, maar ook hier geldt: overdaad schaadt . Het eerste gevolg van inname is euforisch. Men gaat er op een rare vervormde manier van lachen. Giechelend, of met een raar echoachtig geluid. Maar vooral wordt men er heel vrolijk van. In die zin zou je zeggen dat in groepsverband lol hebben beter is dan het botvieren van vernielzucht op bushokjes en aanverwante zaken. Lachen is in ieder geval een plezieriger collectieve bezigheid. Maar ook hier (het is niet anders) kent het overmatig gebruik dezelfde gevaren als overmatig alcohol- en drugsgebruik. Doordat de zuurstof naar de hersens vermindert, kan dat hoofdpijn en misselijkheid tot gevolg hebben. Je kunt je duizelig gaan voelen, ongecontroleerde bewegingen maken en zelfs flauwvallen. Ook zijn er enkele gevallen bekend dat langdurig overmatig gebruik de dood tot gevolg kan hebben.

Nu ligt het als vergevorderd opa niet in mijn bedoeling het bestraffende vingertje te gebruiken. Laat de voorlichting maar over aan de daartoe bevoegde instanties. Een blije jongerenpopulatie maakt ook mij blij. Wel wil ik graag vragen om jullie hangplekken te vrijwaren van allerlei afvalproducten. Behalve lege plasticflessen en andere rommel treft men tegenwoordig ook lege lachgascapsules en inzuigballonnetjes aan. Ook de jongerenhangplek bij de inmiddels gesloopte Drunense sporthal Achter de Bogen  is daarvan niet gevrijwaard (zie foto’s).  Derhalve opa’s advies: opruimen die troep. Spontane jeugdige vrolijkheid kent ook zijn verantwoordelijkheden.

11-1-2018 column André van der Heijden, foto’s A. vd H. en Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee