03 december 2017 |
0
0

Wandeling door Vlijmens Ven

Zondag 10 december voert heemkundekring Onsenoort wandelaars door het waterbergingsgebied Vlijmens Ven en over de Moerputtenbrug. De wandeling begint om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Venkantbrug in Vlijmen. Ad Hartjes treedt tijdens de twee uur durende wandeling op als gids. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden en aanmelden is niet nodig.

Voor de veiligheid van ’s-Hertogenbosch zijn in de afgelopen jaren maatregelen uitgevoerd die voorkomen dat het Bossche Broek en delen van de A2 rond ‘s-Hertogenbosch, net als in 1995, nog eens onder water komen te staan. Een gebied van 750 hectare tussen Vlijmen, Vught en ’s-Hertogenbosch is nu ingericht als waterberginggebied en is geschikt gemaakt voor een hoogwatergolf van 4,5 miljoen kubieke meter water en waarvoor in de afgelopen jaren 690.000 m3 grond zijn afgegraven.

Aangelegde kades in het Vughtse Gement en het Vlijmens Ven vormen de begrenzing waarbinnen het water tijdelijk wordt ‘geparkeerd’. Bij hoog water op de Maas en de beken Dommel, Zandleij en Aa stroomt overtollig water via een gecontroleerde inlaat in het Drongelens Kanaal naar dit waterbergingsgebied. Later wordt dit water via watergangen van het waterschap bij gemaal Groenendaal bij tussen Bokhoven en Hedikhuizen weer afgevoerd naar de Maas.

Ad Hartjes, vele jaren werkzaam geweest bij Waterschap Aa en Maas, zal tijdens de wandeling uitleg geven over de uitvoering van dit project, over de nieuwe natuur en over de geschiedenis van het gebied (o.a. over de turfvaart). Ook zal hij het nodige vertellen over de Langstraatspoorlijn, de Moerputtenbrug en de Venkantbrug.

3-12-2017 © tekst heemkundekring Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee