09 december 2017 |
0
0

“Ondernemerschap van de bovenste klasse”

“Wij voelen ons ontzettend vereerd met de aanwezigheid van commissaris Van der Donk van de provincie Noord-Brabant en burgemeester Augusteijn van Heusden”, zei Carlo van Stokkum die samen met zijn broer Robert de huidige directie vormt van Van Stokkum Seatings B.V. in Elshout. Dit internationaal opererende familiebedrijf mag sinds vrijdag 8 december het predicaat Hofleverancier voeren. Koning Willem-Alexander heeft deze onderscheiding verleend ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan.

Carlo van Stokkum ging in zijn toespraak terug in de geschiedenis van het bedrijf, dat in 1892 werd opgericht door de dorpstimmerman Piet van Stokkum aan de Meliestraat 12 te Vlijmen. Het bedrijf ging van overgrootvader Piet over naar grootvader Jan, vervolgens naar vader Peter die het weer overdroeg aan de huidige generatie Carlo en Robert. Ook de vijfde generatie Van Stokkum was aanwezig, nog te jong om warm te draaien, maar al wel bekwaam voor het vieren van een feestje. De timmerwinkel van Piet groeide volgens Carlo uit tot een timmerfabriek, waar in groten getale houten broeikasramen en ook doodskisten werden gemaakt. “Het karrewiel buiten stamt nog uit de tijd dat vader met een platte kar met lege kisten naar het werk ging.”

De beroemde klapstoeltjes van Van Stokkum, met de ingebrande bruine letters, zijn uit de tijd van vlak na de Tweede Wereldoorlog, waarin bombardementen in Vlijmen veel verwoestingen hadden aangericht, er geen kerkdiensten konden plaatsvinden en de eucharistievieringen tijdelijk in het timmerbedrijf van Van Stokkum onderdak hadden gevonden. Maar er moest gewerkt worden en zo kwamen er klapstoeltjes die snel en eenvoudig opgeruimd konden worden. “Het is de basis geweest om na de oorlog verder te gaan. Ook de drankhandel en bierbrouwerijen gingen bedrijfsbijeenkomsten houden met de houten klapstoelen uit Vlijmen.”

Een ander belangrijk moment in de geschiedenis van de zaak noemde hij de overname van een bedrijf in tribunebouw. De nering in podia, stoelen en tribunes werd samengevoegd en luxer gemaakt met logeplaatsen et cetera. “Het werd een totaalpakket. Zo zit je dan op de dag van vandaag. Het aanhangwagentje achter de auto is tegenwoordig een container met materiaal, die we versturen en die opgeslagen wordt in Hongkong. In 2004 hebben we de D-Day verzorgd in Normandië met stoelen van kunststof en tribunes van staal.”

Voortschrijdende technologie

Volgens commissaris Wim van der Donk is wat er in het bedrijf van Van Stokkum gebeurt: “Heel bijzonder en dwingt het diep respect af. Het komt niet zo vaak voor dat bedrijven het zoveel generaties zo goed doen. Dat komt door bewegelijkheid, gouden handjes en vakmanschap. Als wij bij de provincie de wagens van Van Stokkum zien, dan is het altijd feest. Wie had dat in 1892 kunnen vermoeden? Er zijn hier mensen die er hun hele leven lang werken en ik feliciteer niet alleen met respect de directie, maar ook de medewerkers.” De basis van het bedrijf moet volgens Van der Donk breed en goed zijn en risico’s durven nemen is het devies voor succes. “Veranderen is niet altijd gemakkelijk, maar noodzakelijk, want de technologie gaat steeds verder.” Vanwege ‘Ondernemerschap van de bovenste klasse’ had het Zijne Majesteit de Koning behaagd om Van Stokkum Seats het predicaat Hofleverancier te verlenen, wat gepaard ging met een grote bos bloemen van de commissaris en de Brabantse vlag.

 

Wapenschild

“Van timmeren naar zitten”, zo omschreef waarnemend burgemeester Augusteijn de geschiedenis van 125 jaar Van Stokkum. “U heeft ongelofelijk hard gewerkt met elkaar. De familie is geworteld in Vlijmen, Elshout en Heusden. Brabant is sterk in familiebedrijven. Het gaat hier niet alleen om de productie, maar ook om het geworteld zijn in de samenleving. Het bedrijf heeft groei en expansie gekend en is gelukkig in de gemeente Heusden gebleven.” Zijn oproep was: “Blijf ook hier, want hier bent u groot geworden”.

Na de onthulling van het met bladgoud ingelegde wapenschild door de oudste en jongste generatie Van Stokkum, werden de jubilarissen in het zonnetje gezet, met onder andere speciale aandacht voor Ger Wolfs, die maar liefst 49 jaar bij het bedrijf werkt!

Volgens de gemeente is Van Stokkum het 5de bedrijf in Heusden dat het predicaat Hofleverancier mag voeren. “De andere zijn: bouwonderneming De Bonth van Hulten, Walter Verhoeven Loodgieters- en Leidekkersbedrijf B.V., Schoen- en Sporthandel Smits B.V. en gevelbouwer J.M. van Delft & zn. B.V. In de gemeente Heusden is één bedrijf gevestigd dat het predicaat ‘Koninklijke’ heeft verkregen: Koninklijke Sanders B.V. in Nieuwkuijk.”

9-12-2017 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee