27 december 2017 |
0
4

Onder de Bogen ‘ontbogen’

Drunen heeft een nieuwe sporthal. Een fraai eigentijds bouwwerk met vele mogelijkheden tot ontwikkeling en onderhoud van het menselijk lichaam. Qua architectuur volkomen passend in het hedendaagse nieuwbouwlandschap. Om zover te komen moest onze aloude sporthal ten prooi vallen aan het slopersinstrumentarium.  Even tijd voor een weemoedige terugblik van een oud-gebruiker.

‘Onder de Bogen’ werd als naam gekozen voor de sporthal waarmee Drunen in 1971 werd verblijd. De unieke constructie bood een fraai gebogen dak, dat overal werd geroemd om dit staaltje gedurfde architectuur. Het gebouw heeft zo’n 46 jaar ten dienste gestaan van de vele sportverenigingen uit Drunen en omstreken, die met gebruikmaking van de daartoe beschikbare hulpmiddelen hun favoriete sport konden bedrijven. Daarnaast vormde het gebouw een instituut tot behoud van spiermassa en het tegengaan van vervettende buikspieren. Onder begeleiding van vakbekwame instructeurs werden op maandagavond namelijk de daartoe benodigde trimoefeningen georganiseerd. Meer dan veertig jaar behoorde ik tot de deelnemers. Vele jongens en meiden heb ik daar met achterlating van emmers zweet zien opgroeien tot volwassen doorzetters. Met mij zullen vele beoefenaren van balspelen en martelende grond- en loopoefeningen gepoogd hebben tot levensverlengende resultaten te komen.

Nu de Bogen zijn ontmanteld begint mijn boog zich ook te ontspannen. En waarschijnlijk ben ik niet de enige uit de beginperiode die hun prestatiedrang hebben zien verworden tot een amechtig hijgend sukkeldrafje. De komende jaren zal mijn rug steeds meer de gebogen vorm van de voormalige sporthal gaan vertonen.  Een soort eerbetoon aan ‘Onder de Bogen’? Laten we het daar maar op houden.

27-12-2017 © tekst André van der Heijden, archieffoto’s Ad van Kessel

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee