02 december 2017 |
0
0

Muziek, van klassiek en poëtisch tot Americano

Uitzonderlijke, mooie muziek in diverse stijlen domineert het programma van de Muze van de Gouverneur in de maand december. Voor de liefhebbers: Klassiek met de Mariavesper van Claudio Monteverdi, een Ode aan Leonard Cohen door Ernest Beuving en een happy-hour-concert met Sanne Rambags.

Claudio Monteverdi & Mariavespers

Heusden Klassiek brengt op zaterdag 9 december in de Grote of Catharijnekerk de Mariavesper van Claudio Monteverdi. Stichting Heusden Klassiek heeft de moed gehad om van gebaande paden af te wijken en dat siert deze stichting. Niet iedereen is bekend met het werk van Monteverdi, laat staan met zijn Mariavespers. En toch was Monteverdi op de grens van de Renaissance naar de Barok een vernieuwende componist. Het bijzondere van deze componist is dat hij thuis was in beide genres. Zijn kerkmuziek leunt nog zwaar op de traditionele Renaissance-vormen, terwijl zijn opera’s vol zitten met lyrische en dramatische innovaties uit de Barok. De door Monteverdi geschreven opera’s worden algemeen erkend als de onmiskenbare hoogtepunten, waarmee de canon van de Westerse opera begint.

De Mariavespers (Il Vespro della Beata Virgine) is een verzameling muziekstukken voor zangstemmen en instrumenten. De meeste stukken zijn geschreven met het oog op het avondgebed (vesper is Latijn voor avond). De Mariavespers zijn opgedragen aan paus Paulus V. Monteverdi reisde persoonlijk naar Rome om de liederen aan de paus te overhandigen.
 De vespers kunnen als sollicitatie beschouwd worden naar een aanstelling aan de pauselijke kapel te Rome.
Hij verwierf de functie niet, maar werd aangesteld als cantor aan de San Marco te Venetië.

Toegangsprijs € 35,50 (dit is inclusief € 1,- reserveringskosten) per toegangsbewijs. Reserveren via www.heusdenvestingklassiek.nl

 

Ode aan Leonard Cohen  

De songs van Leonard Cohen zoals Halleluja en Suzanne zijn door veel artiesten gecoverd. Terecht, het zijn uitzonderlijke, poëtische, haast religieuze liederen die hij met zijn brakke, fluisterend, monotone stem nog meer diepte gaf. Op11 november 2016 overleed deze legendarische dichter, songwriter en artiest Leonard Cohen.

Het is niet verwonderlijk dat een Nederlandse artiest hem een ode wil brengen. Het is wel wonderlijk dat die artiest een ras cabaretier is, die de lach aan zijn kont heeft. Ernest Beuving durft het aan om het werk van Leonard Cohen voor het voetlicht te brengen. Hij zal het publiek een heerlijke avond bezorgen, waarin ernst en luim –op de laatste heeft Ernest patent- elkaar virtuoos zullen afwisselen. Uiteraard op zijn eigen humorvolle wijze, maar vooral met bewondering voor de diepe wijsheid die in ieder lied van Leonard Cohen schuilt.

Het is een try-out. Daarom is de entreeprijs verlaagd naar € 17,50.  U bent welkom in het Gouverneurstheater op donderdag 14 december 20.30 uur

 

Happy Hour Concert met Sanne Rambags

Een fluwelen stem die een hete blues in jouw oor hijgt, kenmerkt singer-songwriter Sanne Rambags, van folk, country, Americano tot en met jazz. Zij schrijft haar eigen songs, geïnspireerd door zangeressen als Susanne Abbuehl, Joni Mitchell en Elina Duni.

“Mijn stem is mijn instrument. Ik heb mij de afgelopen jaren steeds meer verdiept
in hoe ik met mijn stem de muzikale schreeuw die ik in mijn hart voel naar buiten kan brengen”.  Sanne heeft haar opleiding gevolgd aan het conservatorium van Fontys in Tilburg.

Dit aanstormend zangtalent is te beluisteren op zondagmiddag 17 december in de Gouverneurslounge. Aanvang 16.00 uur. Kaarten van € 12,50 (inclusief een drankje) via kaarten@muzevandegouverneur.nl

2-12-2017 © tekst en foto’s/afb. Muze van de Gouverneur

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee