19 december 2017 |
0
0

Marutyri, een band als een stam

Vrienden die met elkaar een groot plezier delen, samen muziek maken, het liefst op het podium en het allerliefst op bijzondere plekken in de wereld.

Tijdens hun eerste jaar aan Codarts Rotterdam, de internationale kunstvakhogeschool, meer specifiek de Pop afdeling, vormden Maurice (drums), Ruud (gitaar),Thijmen (toetsen) en Rik (basgitaar) een bandje. Alle eerstejaars kregen dezelfde opdracht: ga met elkaar muziek maken, schrijven, veel improviseren. Het klikte zo goed, dat de groep bij elkaar bleef en nu, na zes jaar, furore maakt met de fusion band Marutyri, waarin de namen van de vier jongelui te herkennen zijn.

Gitarist Ruud is niemand minder dan de 24 jarige Ruud van Halder, afkomstig uit Haarsteeg. We spreken hem en zijn muzikale stamgenoten nadat ze hebben gesoundcheckt in popcafé de Paradox in Tilborg. Een niet te missen onderdeel van de band zijn de blazers. Yiannis op trombone, Dennis op de saxofoons en Floris op trompet en bügel. Behalve het drumstel van Maurice staat er nog een hele batterij aan percussion instrumenten die bespeeld worden door Roy. De muzikale gedrevenheid, het spelplezier en vakmanschap van deze acht jonge mensen maken deze ontmoeting tot een bijzondere ervaring voor ‘journalist’ en fotograaf.

 

Het is duidelijk dat Ruud hier zijn draai heeft en zich heeft ontwikkeld tot een volwassen musicus. Het vertelt over zijn muzikale roots. Opa en oma Siebert, zijn moeder Madeleine en zijn broer Sjoerd. Natuurlijk ging Ruud naar de muziekschool in Waalwijk en later naar de Mads en als 12 jarige vormde hij al samen met zijn broer (drums), Roel (gitaar), Jaap (bas) Hugo (piano) en Anneloes (zang) een band die in het Heusdense respect afdwong. Er werd gespeeld op feestjes, bij wedstrijden, op school.

En nu Marutyri, kun je daarvan leven? Het is ons hoofdproject, maar alle bandleden geven les als ZZP’r en spelen in diverse andere formaties. Aan hun eigen band beleven ze het meeste ook vanwege de energie die het geeft op samen stukken te bedenken en daarmee op te treden. De voertaal onder muzikanten is tegenwoordig vaak Engels, zo ook bij Marutyri.  Niet alleen omdat Yiannis Grieks is, maar ook omdat Nederland een beperkt podium biedt voor deze soort muziek. Ze toerden dan ook al in Canada en China, een fantastische ervaring die voor herhaling vatbaar is.

Twee weken geleden was de ‘release’ van hun laatste CD, ‘Creation of the Invisible’, met negen door de bandleden zelf gecomponeerde stukken. Er is veel variatie te beluisteren in sfeer, instrumentatie en dynamiek. Geen moment is de muziek eentonig en hij nodigt uit tot aandachtig luisteren. Met een glimlach op de mond. Subtiele melodielijnen, stevige aangezet slagwerk, jubelende klanken vanaf de grand piano en af en toe een massief blok harmonie door de blazers. De basgitaar zorgt voor een constante drive. Wat een power en wat een jeugdig enthousiasme.

Op tweede kerstdag, aanvang 15.00 uur, is er de kans om naar Ruud en zijn stam te gaan luisteren en kijken in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Daar is ook de CD ‘Creation of the Invisible’ te koop. Lees vooral de mooie tekst in het bijbehorende boekje van filosoof en drummer Maurice over de jellyfish, een diertje dat zichzelf weer kan repareren als hij door een roofdier in stukken is gereten. En over dat muziek een onzichtbare kunstvorm is en een manier om jezelf als mens en musicus voort te planten. Deze jongens doen absoluut een serieuze en kansrijke poging om dat te bereiken.

Wil je meer te weten komen over Marutyri ga dan naar de website www.marutyri.com
Voor meer informatie en kaarten concert tweede Kerstdag www.verkadefabriek.nl

19-12-2014 © tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee